5 hyvän kengän ominaisuutta sekä 2, mitkä eivät kerro hyvästä kengästä mitään

Kengät tulisi valita aina huolella, niitä käytetään kuitenkin aika paljon. ”Huono” kenkä nimittäin aiheuttaa ongelmia, jokaisella askeleella. Eri ominaisuudet vaikuttavat eri tavoin.

1. Kengänpohjan pitäisi olla tasainen. Ei korkoa kantapäässä eikä nousua kärjessä. Pohjan tulisi olla sopivan ohut ja pehmeä – riippuen millaisilla alustoilla sitä käytetään. Kaupunkikengän pohja saa olla paksumpi ja pehmeä, koska käyttöalusta on kova ja tasainen ja jalka tarvitsee suojaa kovaa alustaa vastaan. Poluilla ja luonnossa liikkuessa taas pohja voi olla ohuempi ja vähemmän pehmustettu, koska alustassa on pehmeyttä ja epätasaisuudet ovat jalalla tärkeitä – mitkä tuntuvat ohuen pohjan läpi.

2. Kengän korko muuttaa aina kehon ja kävelyn biomekaniikkaa. Mitä korkeampi korko, sen suurempi vaikutus, mutta jo pienen pienikin korko vaikuttaa ja muuttaa asentoa – ihan koko kehossa. Korko on usein piilossa pohjan sisällä. Korko löytyy pääasiassa myös sandaaleista, miesten kengistä, ballerinoista ja lasten kengistä. Korkojen nousu on tällä hetkellä voimakasta, joten paras korkokatto on 0mm.

3. Varpailla pitää olla tilaa kengässä. Leveä lesti ei kerro vielä mitään varvastilasta. Varpailla pitäisi olla hieman tilaa joka suuntaan: eteen, sivulle ja ylös. Varpailla pitäisi olla myös hieman tilaa harittua, koska muuten joudut kävelemään virheasennossa. Jos et mahdu harittamaan varpaita kengän sisällä, on kenkä liian ahdas. Virheellinen kävelyasento aiheuttaa virheasentoa myös polveen ja lonkkaan.

Näissä kengissä varpailla ei ole tilaa liikkua ja toimia oikein

4. Kenkien painon tulisi olla kevyt, koska painavat kengät kuormittavat kehoa ihan liikaa. Niitä on yleensä myös raskaampi kantaa 😉. Naisten kenkäPARIN ihanteellinen paino olisi 342g ja miesten 484g. Jokainen 113g lisäpaino nimittäin lisää jalkaterien päivittäistä kuormaa tonnilla. Samalla askelluksen sujuvuus häiriintyy. Turvakengät ovat usein tooosi painavia kenkiä, joten niitä olisi syytä käyttää vain, kun se on välttämätöntä – ei enää vapaa-ajalla.

5. Kengässä pitäisi olla tuki kantapään takana. Sandaaleissa pitää ehdottomasti olla takaremmi, lipokkailla voi enintään hakea postin – jos postilaatikko ei ole kaukana. Jos tukea ei ole, kenkää pysyy jalassa varpaiden kipristyksen avulla (teet sen tiedostamattasi) ja tästä aiheutuu jalkavaivoja ja virheasentoja. Kävely ei tietenkään ole laadukasta, kun varpaiden työ on pitää kenkä jalassa, eikä askellus kunnossa.

Ja ne 2, jotka eivät kerro kengän hyvyydestä mitään

1. Hinta. Ajatus, että halvalla ei saa hyvää, on iskostunut kenkiinkin. Näin voi ollakin, mutta tämä ei tarkoita, että kalliilla saa aina laatua. Liian usein, kun kysyn asiakkaalta millaisia kenkiä hän käyttää, vastaus on, että minulla on hyvät kengät, ne maksoi ainakin X-euroa. Hinta ei takaa kengän hyvyyttä. Ennemmin se takaa sen, että vaikka kengät tuntuisivat järkyttäviltä, käytät niitä väkisin, koska maksoit niistä paljon.

2. Kokonumero. Suurin osa meistä, jopa 80% suomalaisista, kulkee liian pienissä kengissä. Pääasiassa, koska luotamme kokomerkintään. Eri valmistajilla koot eroavat toisistaan, aivan kuten vaatteissakin. Ja usein vielä naiset uskovat, että kengänkoko on oltava alle 40, koska sen jälkeen jalka ”vaikuttaa” liian suurelta. Suurimmalle osalle se 40 tai yli olisi kuitenkin oikeampi koko.

Koolla on ehdottomasti väliä, kokonumerolla ei.