5 vinkkiä paljasjalkakenkien käyttöön

Ensin lyhyesti, mikä on paljasjalkakenkä, toisin sanoen minimalistinen kenkä. Ja mikä sen idea on. Paljasjalkakenkä mahdollistaa luonnollisen kävelyn, ja jalan (ja koko kehon) luonnollisen liikkumisen. Luonnollinen kävely vahvistaa koko kehoa, mm. jalan niveliä ja pikkulihaksia, polvia, lonkkia, selkää jne. Pelkkä paljasjalkakenkien hankkiminen ei silti vielä riitä, pitää opetella käyttämään niitä – luonnollisesti.  

Tärkeimmät ominaisuudet paljasjalkakengissä ovat:

  • 0-korko: Kengässä ei ole kantakorotusta, edes millin vertaa. Huomaa, että usein kengissä on sisäänrakennettu korko, ns. piilokorko, jota ei huomaa. Piilokorko löytyy usein lasten kengistä, lenkkareista tai sandaaleista. Paljasjalkakengissä korkoa ei ole.
  • Varvastila: Paljasjalkakengät antavat varpaille tilaa liikkua, mikä on äärimmäisen tärkeää luonnollisen liikkumisen kannalta. Yleensä kengät (leveälestisetkin) kapenevat kärkeä kohti ja estävät varpaiden liikkumisen ja vielä muokkaavat jalan muotoa luonnottomaksi. Paljasjalkakengät voivat joskus näyttää hassuilta pyöreine kärkineen, mutta kun varpaat oppivat ja pääsevät liikkumaan, ei niitä halua tunkea enää ahtaisiin kenkiin.
  • Oikea koko: En ole vuosiin ajatellut minkä kokoinen oma jalkani on. Mitan kyllä tiedän. Kengän kokomerkintä ei kerro kengän sopivuudesta välttämättä mitään. Paljasjalka ostetaan yleensä senttien mukaan, vaikka niistäkin kokomerkintä löytyy.
  • Tuki: Paljasjalkakengissä on ja ei ole tukea. Ne eivät tue mm. nilkkaa, koska on tärkeä, että nilkka vahvistuu itse. Terve jalka ei tarvitse tukea, huonokuntoinen jalka taas tarvitsee vahvistusta, ei välttämättä tukea (ainakaan pysyvästi). Toisaalta mm. paljasjalkasandaaleista löytyy takaremmi, tuki kantapään taakse, koska tämän puuttuminen aiheuttaa reilusti virheellistä askellusta ja tätä myöten vaivojen kehittymistä. Lipposet tai flip flopit EIVÄT siis ole paljasjalkakengät.
  • Paino: Paljasjalkakengät ovat kevyet, eivätkä kuormita näin jalkoja ja kehoa. Ihanteellinen kenkäPARIN paino on naisille 342g ja miehille 484g.

Ja sitten päästään niihin 5 vinkkiin:

  1. Opettele seisomaan, kävelemään ja askeltamaan oikein – luonnollisesti. Koska olemme pääasiassa kävelleet lapsesta asti ”normikengillä”, ei kävely ole kehittynyt luonnolliseksi. Jo pelkästään jalan rakenne (luut, nivelet, lihakset, jänteet…) eivät ole kehittyneet tukemaan luonnollista kävelytyyliä. Jos siis aikoo aloittaa paljasjalkakenkien käytön, pitäisi samalla opetella perusasiat luonnollisesta kävelystä. Normikengät ovat muokanneet kenkiä käyttävien ihmisten seisoma-asentoakin, joten kyllä – todennäköisesti kävelet ja seisot ”väärin”. Suosittelen käyntiä, vaikka asiaan perehtyneellä jalkaterapeutilla / jalkahoitajalla (kuten minulla, perusjalkahoitoaika voidaan käyttää mm. tähän). Tai jos lukeminen sopii paremmin, suosittelen ehdottasti Katy Bowmanin kirjaa: koko keho paljain jaloin (mm. Natural Movement).
  2. Ala vahvistamaan kehoa, jotta luonnollinen kävely ja liikkuminen onnistuu. Teetkö mm. varvasjumppaa kuinka ahkerasti? Tämä tulisi ehdottomasti aloittaa vaikkei kävelisikään paljasjalkakengillä, mutta viimeistään siinä vaiheessa varpaiden liikkumiseen pitää alkaa kiinnittää huomiota.
  3. Huomioi alustat. Paljasjalkakengän idea on liikuttaa jalkaa luonnollisesti. Jalan liikkeisiin lukeutuu mm. jalkaterän nivelten liikkuminen, joita on yhdessä jalkaterässä jopa 33. Nämä nivelet saavat liikettä epätasaisista alustoista, kuten juurakoista tai kivikoista. Siispä on hieman luonnotonta kävellä paljasjalkakengillä ihmisten tekemillä kovilla, tasaisilla alustoilla kuten kaduilla, tiellä, laitoksissa ja rakennuksissa. Suosittelen silti paljasjalkakenkien käyttöä kaikkien muiden hyvien syiden vuoksi, MUTTA tällaisissa kohteissa lisäisin kenkään pehmeän pohjallisen ja/tai valitsisin paksupohjaisemmat paljasjalkakengät.
  4. Aloita käyttö pikkuhiljaa. Et lähtisi maratonillekaan harjoittelematta, joten anna myös jalalle ja keholle aikaa tottua ja vahvistua uuteen. Opettele samalla uusia asentoja ja uutta askellusta. Liian kiireinen siirtyminen vie vain ojasta allikkoon. HUOM! tämä ei vaadi ajankäyttöä sen enempää kuin nytkään seisominen ja liikkuminen vaatii. Se vaatii vain tiedostamista ja hoksaamista.
  5. Kokeile paljasjalkakenkiä myös talvella. Kun jalka saa enemmän liikettä (mm. epätasaisista, lumisista alustoista) se vilkastuttaa mm. verenkiertoa ja näin jalka pysyy myös lämpimämpänä paremmin. Villasukkalenkkeily on hyvä tapa harjoitella talvella paljasjalkailua.

+ Bonusvinkki: Kenkä, paljasjalkakenkäkin, muuttaa AINA askellusta. Kävele siis avojaloin niin usein kuin mahdollista. Jopa talvella. Tämä vahvistaa lisäksi mm. ihoa.