Kevätaurinko paistaa jo ihanasti ja on jo korkea aika alkaa käyttää aurinkovoidetta. Se on muuten tehokkain anti-age hoito, koska aurinko aiheuttaa mm. ryppyjä ja maksaläiskiä – ihosyövästä puhumattakaan. Mm. D-vitamiinin takia aurinko on välttämätön. Kädet ja jalat tuottavat eniten D-vitamiinia, kasvot heikoiten. Paras suoja auringolta on aina vaatteet ja varjo, mutta aurinkovoide on silti tärkeä lisä.
Ei ole kuitenkaan sama mitä iholleen läträä ja minkä verran. Ja kyllä, kaikki tarvitsevat aurinkosuojaa, vaikkei palaisikaan helposti auringossa.
Mitä suojakerroin tarkoittaa?
Suojakerroin on nimensä mukaisesti kerroin. Meidät jaetaan kuuteen aurinkoihotyyppiin, sen mukaan kuinka kauan voimme olla auringossa palamatta (ihon punoitukseen asti). Voiteen suojakerroin tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että suojakerroin 50 venyttää vaikka tyypin 1 omaa suojaa 50-kertaiseksi. Teoriassa!

Teoriassa siksi, että aurinkosuojaa haihtuu, katoaa hien mukana tai imeytyy vaatteisiin, eikä se siis takaa tuntikausien suojaa. Lisäksi, jotta oikea suojakerroin saavutettaisiin, sitä pitää myös levittää oikea määrä. Oikea määrä on 2mg/cm2. Keholle aurinkosuojaa pitäisi levittää kerralla n. 2 snapsilasillista aurinkovoidetta, jotta suojakerroin saavutetaan. Ja jos valitset suojakertoimen 15, ja levität sitä (kuten yleensä ihmiset, n. 0,5mg/cm2), siinä ei ole suojaa juuri ollenkaan.
Lisäksi voidetta on levitettävä kaikkialle, että se suojaa (esim. korvat ja korvantaukset jää usein rasvaamatta). Jos voidetta ei ole joka puolella, se on kuin ämpäri, jossa on reikä. Vaikka se olisi kuinka hyvä ämpäri, se vuotaa reiän takia. Ja auringonsäteet pääsee läpi rasvaamattoman kohdan takia.
Voidetta tulee myös lisätä päivän mittaan, mm. uimisen jälkeen. Tämä EI LISÄÄ suojakerrointa, vaan pitää edellisen voimassa. Vedenkestävät voiteet tarkoittavat, että uintikerran jälkeen voidetta on vain 50 % tallella, aurinkosuojafilttereiden osalta ainakin. Siis lisää rasvaa. Rasvaa olisi hyvä lisätä muutenkin, jopa parin tunnin välein, jotta suojakerroin pysyy voimassa.
Mites meikkivoiteet / päivävoiteet kasvoille?
Useissa meikkituotteissakin on nykyään SPF kerroin. Joissakin 15, joissakin voi olla 30. Tosin useissa, joissa on suojakerroin, ei ole kuin UVB-suoja, muttei ollenkaan suojaa UVA-säteitä vastaan. UVA-säteet taas ovat niitä, jotka tunkeutuvat ihoon ilman merkkejä palamisesta. Nämä ovat niitä, jotka tunkeutuvat myös auton ja jopa lentokoneen ikkunasta läpi. UV-säteitä heijastuu myös lumesta, joten keväthangillakin kannattaa ihoa jo suojata.
Lisäksi, jotta suojakerroin saavutettaisiin, tulisi voidetta / meikkivoidetta levittää sen saman 2mg/cm2. Tämä tarkoittaa kasvoille n. 1,25 ml meikkivoidetta.

Eli älä luota meikki- tai päivävoiteen suojakertoimeen. Käytä ennemmin meikin alla kunnollista aurinkovoidetta ja suojaa kasvot enimmiltä säteiltä.
Millainen on hyvä aurinkovoide?
- Aurinkovoiteessa tulee olla tarpeeksi iso suojakerroin, koska vaara, että sitä levittää liian vähän, on todella suuri. Joten jos ottaa kertoimen 30 tai 50, on sillä vähänkin levitettynä edes jonkinlainen suoja. Voide ei ole paksumpaa, jos kerroin on korkeampi.
- Katso, että tuotteessa on sekä UVB- että UVA-suoja. Yleensä UVA on ympyröity selkeästi etikettiin.
- Lue hieman INCI:ä. Fysikaalinen suoja olisi meille paras. Eli voide sisältää titaanidioksia tai sinkkioksidia. Ne eivät ime säteitä vaan heijastavat ne iholta pois. Ne estävät kaiken säteilyn, eivät tunkeudu ihoon, eivät vaikuta hormonitoimintaan eikä allergiatapauksia tunneta.
- INCI: Titanium dioxide tai Zinc oxide
- Jos yhteydessä lukee NANO, jätä se ostamatta, koska nanokokoinen titaanidioksidi on haitallista keuhkoille ja aiheuttaa keuhkotulehdusta ja keuhkojen arpeutumista. Nämä saattavat kulkeutua myös mm. aivoihin hengityksen kautta.

Lähteet:
- Adler, Yael; Iholla – kaikki kehomme suurimmasta elimestä, Otava 2018
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.