Faktaa ja fiktiota kivuista ja kolotuksista

Hieronta ja siihen liittyvät asiat sisältävät paljon uskomuksia ja toisen käden tietoa. Osa on faktaa ja osa on fiktiota.

Voiko nikamat / nivelet olla pois paikaltaan?

Tämä on FAKTAA ja FIKTIOTA. Nivel voi olla pois paikaltaan, mutta hierojalle / jäsenkorjaajalle ei siinä tilanteessa ei todennäköisesti mennä. Jos sinulta menee nivel pois paikaltaan, esim. olkapää, niin silloin se kipu ja tuntemus on niin kova, että ambulanssi / lääkäri tulee ekana mieleen. Jos taas selkänikama on pois paikaltaan, niin todennäköisesti et mene mihinkään. Olet todennäköisesti kuollut.

Nikamilla ja nivelellä ei ole juurikaan tilaa lähteä pois paikaltaan ja toiseksi, ne on todella lujaa tekoa ja vahvasti kiinni rakenteissaan. On siis virheellistä väittää, että jokin on “pois paikoiltaan”.

Sen sijaan nikamissa / nivelissä voi olla virheasentoja. Nämä ovat hyvin pieniä, millejä jos sitäkään. Mutta tämä pienikin virheasento voi aiheuttaa jo isoja ongelmia. Onneksi virheasentoja voidaan mm. mobilisoida. Mutta hoitoakin tärkeämpää on tutkia ja selvittää, miksi virheasento on tullut, jotta saataisiin hoidettua syy. Siispä, pelkkä mobilisointi / jäsenkorjaus ei riitä, vaan tutkiminen ja kotona kuntouttaminen / jumppaaminen / asentojen muokkaaminen on ensisijaisen tärkeää.

Hieronnan kuuluu olla voimakasta, jopa sattua

FIKTIOTA. Hieronta EI SAA SATTUA. Hieronnassa pitäisi pystyä olemaan rentona. Jos lihakset jännittyy hieronnan voimakkuutta vastaan, voidaan saada aikaan kudosvaurioita.

HUOM! Kipukynnys on taas ihan eri asia. Voi olla, että kestät voimakasta hierontaa ja kipua, mutta kudoksesi eivät välttämättä kestä. Jos siis lihakset jännittyy, siitä pitää heti sanoa, vaikka kestäisitkin kivun. Hieroja toki tunnustelee koko ajan itsekin ja keventää otetta jos tuntee jännityksen olevan vastassa.

Faskioiden avaaminen helpottaa

FAKTAA ja FIKTIOTA. Faskioiden avaaminen helpottaa taatusti lihaskireyksiä. Tosin faskioita voidaan avata ainoastaan kirurgin veitsellä, jota tuskin kukaan haluaa alkaa tekemään. Faskioita ei siis hieronnalla tai rullaamalla saada “auki”.

Faskia on verkkomainen rakenne, joka ympäröi lihaksia, luita, sisäelimiä ja kudoksia. Faskiakerroksia on useita. Sen tehtävä on pitää keho kasassa, tuottaa voimaa ja välittää viestejä. Faskiarakenteiden tulisi liukua toisiaan vasten, jotta se toimii oikealla tavalla. Faskiakäsittely tai rullaaminen saa aikaan lämpöä ja lisää näin faskioiden liukumista toisiaan vasten. Tämä helpottaa monia vaivoja ja oloja.

Voit ajatella faskian mandariinina. Jos avaat mandariinin ja otat yhden siivun, sitä ympäröi kalvo. Tuoreena tämä siivu on joustava ja liikuteltavissa. Jos jätät mandariininlohkon pöydälle, se kuivuu eikä liiku enää niin joustavasti. Sama käy meille. Jos faskioissa ei ole liukua, emme pysty liikkumaan optimaalisesti. Faskioiden avaamisella tarkoitetaan tämän liu’un lisäämistä. Faskiakäsittely, rullaaminen ja venyttäminen siis auttaa, mutta avaaminen on väärä termi tässä yhteydessä.

Olen kireä, koska en venyttele tarpeeksi

FAKTAA ja FIKTIOTA. Venyttely kyllä lisää liikkuvuutta ajan kanssa ja tarpeeksi tehtynä ja on hyvästä. Suosittelen venyttelyä kaikille ja usein. Mutta pääasiassa olemme kireitä ja jäykkiä, koska emme käytä kehoamme monipuolisesti.

Mietippä vaikka istuma-asentojasi. Kuinka usein istut samassa 90 asteen kulmassa? Autossa, töissä, vessassa, odotustiloissa, ruokapöydässä, sohvalla? Liikkuvuutesi on pääasiassa niin monipuolinen, kuinka monipuolisesti se saa liikettä.

Mietippä sitten vaikka olkapääsi liikkuvuutta. Kuinka laaja sen liikerata onkaan, mutta suurimmaksi osaksi käytämme samoja liikeratoja mm. keittiössä tai tietokoneella. Tämän seurauksena liikeradat vaikka kiertoihin tai ylöspäin vähenevät ja täten liikkuvuus heikkenee – aiheuttaen jossain vaiheessa ongelmia.

Siispä venyttelystä on kyllä apua, mutta ennen kaikkea kehoa tulisi käyttää monipuolisesti.

Oma vinkki: nosta lattialta tavarat kyykyn kautta (liikkuvuus), istu välissä lattialla, sijoita tavaroita ylähyllyille ja nosta käsiä näin usein ylös… Pidä itsestäsi huolta.