Hieronta ja kivunhoito


Klassinen- ja urheiluhieronta

Hierontaan on hyvä tulla jos sinulla on päänsärkyä, unettomuutta, kipua lihaksissa tai haluat tulla rentoutumaan kiireiden keskellä. Hieronta mm. rentouttaa lihaksia, parantaa lihasten aineenvaihduntaa, lievittää kipua, nopeuttaa rasituksesta palautumista, helpottaa stressiä, parantaa unenlaatua…

Faskiakäsittely

Faskioiden, eli kalvojen tulisi olla liukuvia, jotta kehomme voi toimia, liikkua ja tuottaa voimaa normaalisti. Jos liukuminen estyy esimerkiksi arpikudoksen, trauman (fyysisen tai psyykkisen), asentovirheen tai vähäisen nestemäärän takia, se aiheuttaa faskian lyhentymisen ja jäykistymisen. Silloin se paksuuntuu ja kovenee, jolloin liike alkaa rajoittua ja voimantuotto heikentyä. Liikerajoitus voi tulla esille mm. kipuna venytyksessä, paineen ja puutumisen tunteena. Käsittelyn jälkeen liikerata laajenee ja voima palautuu.
 

Voit kuvitella faskioiden toimintaa pesusienen avulla. Kun pesusieni on märkä, se on joustava ja toimiva. Rutikuiva pesusieni ei taivu eikä liiku, ennen kuin sen kosteuttaa. Faskiat toimivat samalla tavalla – ne kaipaavat nesteytystä. Faskiakäsittelyn yleistavoitteena onkin lisätä tätä nesteytystä ja parantaa aineenvaihduntaa kalvorakenteiden välissä sekä kohentaa kehon liikkuvuutta ja vähentää kipu- ja jumitiloja.

Kun kalvojen välit ovat mahdollisimman nestemäiset:

 • kudokset liukuvat paremmin toisiinsa nähden mahdollistaen paremman liikkuvuuden
 • kalvot ovat joustavampia ja vähemmän alttiita revähdyksille
 • samassa välissä sijaitseva imusuonisto ja pintaverenkierto saa paremmin kuljetettua aineenvaihdunnan kuona-aineita, ja maitohappoja pois lihaksista – sekä tuotua tarvittavia ravintoaineita tilalle.

Faskiakäsittelyllä tarkoitetaan kovalla kitkalla tehtävää venyttävää hierontaa. Käsittelyssä ei käytetä öljyä tai rasvaa. Käsittelyä tehtäessä vaikutus kohdistuu aina myös lihaksiin.

Laserhoito

Laserhoito on matalatehoista terapiaa, hoitavaa laseria hyödyntävä tekniikka (engl.low-level laser therapy). Hoidossa yhdistyy matalatehoisen lasersäteilyn, sykkivän infrapuna-säteilyn, näkyvän punaisen valon ja staattisen magneettisen säteilyn. Näillä yhdistelmillä aikaansaadaan nopea terapeuttinen ja parantava vaikutus suhteellisen lyhyellä hoitoajalla.

Hoito on tehokas mm. tilanteissa, joissa kudos / solukko on tulehtunut. Hoito mm.parantaa paikallista verenkiertoa, aikaansaa solujen uusiutumista ja parantaa mikro-verenkiertoa. Hoito on kivuton, siinä ei ole sivuvaikutuksia, se on turvallinen ja tehokas.

Jonkinasteista lievitystä oireissa tunnetaan n. 3-4 hoitokerran jälkeen ja huomattavaa lievitystä 5-8 kerran jälkeen. Hoitoaika on 5-15 min.

Mobilisointi – nivelten liikkuvuuden edistäminen

Mobilisoiva hieronta poikkeaa klassisesta hieronnasta siinä, että se kohdistuu myös niveliin ja nivelkapseliin sekä syvällä sijaitseviin muihin pehmytkudoksiin. Niveliä liikutetaan pyrkien aikaansaamaan liukuminen nivelpintojen välille samalla kun lihakset on pyritty rentouttamaan maksimaalisesti.

Mobilisointia voidaan käyttää sekä raajojen nivelissä että selkärangassa. Hoito on turvallinen, kivuton ja lempeä.

Mobilisointi:

 • Parantaa nivelten liikkuvuutta
 • Vilkastuttaa nivelten aineenvaihduntaa
 • Auttaa korjaamaan mahdollisia virheasentoja
 • Lisää elastisuutta
 • Parantaa kudosten verenkiertoa
 • Rentouttaa

Hoito on aina laajempi kokonaisuus, jotta saadaan parhaat tulokset. Hoitoon sisältyy hierontaa, mobilisointia, venytyksiä, faskiatekniikoita – tarpeen mukaan.

Hoito aloitetaan aina tutkimalla asiakkaan ryhtiä ja nivelten liikkuvutta, jotta ongelma voidaan paikantaa ja valita ko. ongelmaan parhaiten sopvat menetelmät ja tekniikat. Hoitoon sisältyy myös ohjaus ja neuvonta, jossa asiakasta ohjataan ylläpitämään nivelen kuntoa omatoimisesti.

Lämpö- ja kylmähoidot

Lämpö rentouttaa ja pehmentää lihaksia sekä tuntuu usein miellyttävältä. Sitä voidaan käyttää ennen hierontaa valmistavana hoitona. Kylmäpakkaushoidossa pakkaus laitetaan vamma-alueen päälle ja jätetään paikalleen n. 20 minuutiksi. Jääpalahieronnassa kipualuetta hierotaan jääpalalla koko ajan jääpalaa liikuttaen. Hoito kestää n. 5 min.

Lämpöhoitoa annetaan Pompollilla ison lämpimän kauratyynyn avulla, kylmähoitoa kylmäpakkauksella tai jääpalalla.

Kuivaneulaus – dry needling

Kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa hoitoa, jossa pehmytkudosten (myofaskia) triggerpisteitä käsitellään akuneuloilla. Kehon sisään ei injektoida mitään, vaan nimensä veroisesti käytetään kuivia neuloja. Hoito laukaisee kehon omaa paranemisprosessia ja usein tuloksia nähdään jo hoidon aikana. Perinteisessä kiinalaisessa akupunktiossa hoidetaan meridiaaneille eli energiakanavilla olevia akupisteitä, dry needlingissä triggerpisteitä. Dry needling ei siis ole akupunktiohoitoa. 

Kuivaneulauksesta voi olla apua mm:

 • Lihaskramppeihin
 • Plantaarifaskiittiin
 • Levottomiin jalkoihin
 • Tinnitukseen
 • Kireisiin tai heikkoihin lihaksiin
 • Turvotukseen
 • Nivelkipuihin
 • Purentavaivoihin

TULE – terveystarkistus

Emme yleensä huomaa kehon pieniä virheasentoja, vääränlaista askellusta kävellessä tai huonojen asentojen tuomia ryhtimuutoksia. Emme ennen kuin ne aiheuttavat vaivoja, kuten:

 • nivelrikkoa
 • osteoporoosia
 • selkä-, lonkka-, olkapää tai polvisärkyä
 • niska- ja hartiavaivoja
 • tasapainohäiriöitä ym.

TULE- terveystarkistuksessa tutkitaan tuki- ja liikuntaelimistön:

 • virheasennot
 • kehon kuormitukset ja lihaskireydet
 • nivelten liikeradat
 • kesto 45-60 min.

Tutkimisen perusteella laaditaan hoitosuunnitelma, missä ohjataan havaittujen ongelmien korjaamiseen, vaivojen hoitamiseen ja ennaltaehkäisyyn, ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia.

“Tuleva terveytesi rakentuu niistä teoista, joita teet tänään!”

Kinesioteippaus

Kinesioteippaus on toiminnallinen terapia- ja hoitomuoto. Teipillä voidaan vähentää turvotusta, lievittää ihonalaista painetta, helpottaa kipua, vilkastuttaa verenkiertoa ja imunestekiertoa tai ohjata liikeratoja. Kinesioteippaamisella on tarkoitus tukea kehon omaa paranemisprosessia, luomalla sille edellytykset toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Kinesioteipissä on samanlainen elastisuus kuin ihossa. Pintakerros on puuvillaa ja liimapinta akryylipohjainen (lateksiton). Teippi kestää iholla 3-14 päivää. Teippi läpäisee hien ja kestää suihkun sekä saunan.

Imukuppihieronta

Imukuppihieronnassa käytetään erikoismuotoiltuja silikonisia kuppeja. Kun kuppi asetetaan iholle, syntyy alipaine ja kupin alla oleva pehmytkudos vetäytyy kupin sisään. Imukuppihieronnassa kuppiin saadun alipaineen avulla hierotaan asiakasta liu’uttamalla kuppia tai pitämällä kuppia paikallisesti kipupisteen päällä. Tällä vanhalla menetelmällä on hoidettu muun muassa lihas- ja nivelkipuja, lihasten jännitystiloja sekä muita vaivoja.

Imukuppihieronnassa ei tehdä haavoja, eli se on veretöntä ja kivutonta. Joskus käsittelyn jälkeen voit havaita ihon punotusta, mustelmia ja verenpurkaumia, mutta ne häviävät parissa päivässä.

Imukuppihieronta on erittäin tehokasta ja 15 minuutin imukuppihieronta vastaa jopa tunnin perinteistä hierontaa. Imukuppihieronnassa potilas kokee usein rentoutuvansa ja iho saattaa tuntua lämpimältä hoidon jälkeen.