Hoitaako käyttämäsi kosmetiikka sinua – oikeasti?

Millä perusteella valitset kasvovoiteen, kuorinta-aineen, ripsivärin, suihkusaippuan tai hammastahnan? Onko se tuntuma, tuoksu, hinta vai kaverin suositus? Vai houkutteleeko kaunis pakkaus? Oletko koskaan ajatellut, että kosmetiikka voi joko hoitaa tai sitten aiheuttaa vahinkoa sinulle ja ympäristölle?

Kosmetiikka on kuin ruoka. Voit valita ruokaa, joka joko ravitsee ja hoitaa sinua tai on epäterveellistä sinulle ja ympäristölle. Tiedämme hyvin onko parempi syödä välipalaksi omena vai suklaapatukka, mutta kosmetiikan kanssa emme osaakaan valita terveellistä / hoitavaa vaihtoehtoa.

Mitä on haitallinen kosmetiikka?

Lasken haitalliseksi sellaisen kosmetiikan, joka ei hoida minua, tai joka sisältää raaka-aineita, jotka ovat vahingollisia joko minulle tai ympäristölle. Tällaisia ovat ainakin:

  • CMR-aineet – kiellettyjä aineita, jotka aiheuttavat syöpää, vaurioittavat perimää ja ovat vaarallisia hedelmällisyydelle. Ja kyllä, näitä silti käytetään.
  • Petrokemikaalit – jalostetaan raakaöljystä. Jotkin yleiset petrokemikaalit voivat aiheuttaa ihon ärsytystä ja ne on myös yhdistetty ihon tulehdustiloihin, kuten ekseemaan. Petrokemikaalit myös käyttävät planeettamme rajallisia resursseja.
  • Alkoholit – aiheuttavat ihoärsytystä ja kuivattavat ihoa.
  • Parabeenit – aineet, joilla epäillään olevan vaikutusta hormonitoimintaan, kuten estrogeenin toimintaan. Saattaa vaikuttaa rintasyövän kehittymiseen.
  • Palmuöljy – ei ole eettisesti tuotettu raaka-aine, eikä välttämätön, parempia vaihtoehtoja on tarjolla (halvin tämä taitaa olla ja siksi käytetty).
  • Silikonit – tarkoitus on luoda ihana tuntuma voiteeseen ja imeytyä nopeasti. On hassua lisätä tuotteisiin raaka-ainetta, jonka tehtävä on luoda kiva tuntuma – ei hoitaa. Sykliset silikonit voivat suurina pitoisuuksia vaikuttaa maksaan ja hengityselimiin. Silikonit ovat myös haitallisia ympäristölle, eivätkä ne hajoa luonnossa.
  • Per- ja plyfluoratut yhdisteet – eivät hajoa luonnossa. Aiheuttavat haitallisia kertymiä sekä ihmiselle, että luonnolle.
  • Säilöntäaineet – Voivat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita.
  • Muovit – mikromuoveja ja muoviainesosia löytyy usein kosmetiikkatuotteista. Ne ovat haitallisia ympäristölle ja täten myös meille.
  • Väriaineet – voivat aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita.
  • Haitalliset UV-filtterit – osa aurinkosuojien filttereistä imeytyvät kehoon ja voivat aiheuttaa mm. syöpää tai häiritä hormonitoimintaa. Lisäksi ne häiritsevät ihon suojamuurin toimintaa. Lisäksi jotkin filtterit aiheuttavat haittaa ympäristölle. Aurinkosuojissa käytetään myös nanomateriaaleja, jotka voivat imeytyä sisäelimiin asti. Vielä ei ole tarkkoja tutkimuksia, mitä ne voivat siellä aiheuttaa.
  • Formaldehydi– voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia reaktioita. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa syöpää. Käytetään mm. kynsilakoissa.
  • Flataatit – tutkimukset ovat kesken, mutta voivat vaikuttaa syövän kehittymiseen ja heikentää miesten hedelmällisyyttä. Löytyy mm. deodoranteista, hajuvesistä, hiussuihkeista ja kynsilakoista.

Mitä on sitten hoitava kosmetiikka?

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, mitä itse tarvitsee. Tarvitaanko kaikkia tuotteita, purkkeja ja puteleita, vai onko niitä kertynyt lähinnä markkinoinnin seurauksena. Suurin osa kosmetiikkavalmistajista nimittäin panostaa myyntiin, markkinointiin ja voiton maksimointiin, eikä meidän tai ympäristön hyvinvointiin.

Otetaan esimerkiksi ihomme, joka on viisas ja toimiva elin. Sen tehtäviä on mm. estää kosteuden haihtumista iholta, estää ongelmien (kuten bakteerien tai vieraiden aineiden) aiheuttajia pääsemästä ihoon sekä sisältää ja ylläpitää iholle elintärkeää mikrobiomia. Hoitava kosmetiikka tukee tätä ihon biologiaa, sisältäen ihoa ravitsevia raaka-aineita sekä välttäen ympäristöä tai ihoa kuormittavia raaka-aineita.

Suurin osa kosmetiikkatuotteista lupaa kyllä kuun taivaalta: kosteutta, pehmeyttä, luonnollisuutta, kiinteyttä sun muuta. Silti suurin osa kosmetiikkatuotteista sisältää halpoja raaka-aineita ja hoitavia aineita on niin vähän, ettei niillä ole mitään vaikutusta. HOX! Luonnonkosmetiikka, ammattikosmetiikka tai apteekkikosmetiikka ei tarkoita hoitavaa kosmetiikkaa, niissä on yhtä lailla huonoja tuotteita.

Kosmetiikan aktiiviaineet

Aktiiviset aineet (ne joilla tuotteita markkinoidaan eniten), vaikuttavat vain jos niitä on riittävästi. Aktiiviset aineet myös pilaantuvat helposti. Kun kannellisia purkkeja avataan ja suljetaan, aineet menettävät tehoaan. Myös valo ja lämpö tuhoaa aineita (mm. pitkään kaupan hyllyllä olo ovat tehokkaita tuhoamaan aktiiviset ominaisuudet). Mikäli valmistaja haluaa varmistaa, että aktiiviset ainesosat ovat toimintakykyisiä vielä silloin, kun tuote avataan kotona, pitää tuote valmistaa eri tavalla. Esimerkiksi lyhyempi säilyvyysaika tai kuivatuotteet, joihin itse lisätään vesi voisivat taata aktiivisten ominaisuuksien säilymisen.

Kolme Cosmetics:lla on verraton keksintö: puhdistusmaitopulverit. Ei vettä, ei säilöntäaineita. Vesi lisätään vasta kotona.
Kolme Cosmetics:lla on verraton keksintö: puhdistusmaitopulverit. Ei vettä, ei säilöntäaineita. Vesi lisätään vasta kotona.

Säilöntäaineet

Suurin osa kosmetiikasta on vesipohjaisia ja vesi on hyvä kasvualusta bakteereille ja sienille. Vaikka säilöntäaineet tappavat bakteerit, ne voivat vaikuttaa myös ihon hyviin bakteereihin, kun tuotetta levitetään iholle. Tästä taas saattaa seurata enemmän iho-ongelmia.

Nykyään säilöntäaineilla on paha maine ja valmistajat koittavat käyttää muita aineita ja luvata “säilöntäaineettomuutta”. Eli aineita, jotka tekee samaa, mutta joita ei luokitella säilöntäaineiksi, kuten alkoholeja, glykoleja ja muita liuotusaineita.

Hyvä tapa välttää säilöntäaineita, on panostaa tuotteen lyhyempään säilyvyysaikaan. Mikäli tuote siis lupaa vuosien säilyvyyttä, mieti hetki, onko se hyväksi ihollesi.

Hajusteet ja tuntuma

Suurin osa naisista valitsee mm. ihovoiteen tuoksun perusteella. Tämä on hassua sinänsä, koska hajusteilla ei ole mitään tekemistä ihonHOIDON kanssa, ne ovat allergisoivia ja voivat aiheuttaa ihoärsytystä.

Ihana tuntuma tai nopea imeytyminen on yksi houkutteleva tekijä mm. kasvovoiteissa, mutta kertooko sekään todella hoitavasta kosmetiikasta? Mieti mitä tuotteessa pitää olla, että se imeytyy nopeasti ja miksi se kertoisi siitä, että tuote on hyvä? Jos voiteessa ei ole kosteuttavia ainesosia, se voi jopa kuivattaa ihoa – vaikka se tuntuisi ja tuoksuisi todella ihanalta.

Mistä tunnistaa hoitavan kosmetiikan?

Raaka-aineista. Ei mistään muusta. Sanoisipa paketti, mainostaja, ystävä, valmistaja tai kuka tahansa tuotteesta mitä tahansa, raaka-aineet ovat yhtä kuin tuote. INCI-listoja on silti vaikea opetella lukemaan, joten muutama vinkki, joilla pääset alkuun hoitavan kosmetiikan etsimisessä:

  • Ensimmäinen ratkaisu on käyttää vähemmän kosmetiikkaa. Selvittää vaikka asiaan perehtyneen kosmetologin kanssa mitä iho tarvitsee vai tarvitseeko mitään (kaikki eivät tarvitse).
  • Toinen tapa vähentää kosmetiikkakuormaa on valita tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän raaka-aineita (omena ravitsee meitä paljon paremmin, vaikka siinä on vähemmän raaka-aineita kuin omenapiirakassa). Less is more!
  • Yksi tapa vähentää kosmetiikkatuotteita, on vähentää pesemistä. Iho ei kaipaa niin kovaa pesemistä, kuin meille on markkinoitu. Liian pesevät aineet (usein geeli- ja vaahtomaiset aineet, perus pala- tai suihkusaippuat) sisältävät tensideja, jotka vaurioittavat ihon ulointa kerrosta. Suurin osa ihon liasta on lisäksi vesiliukoisia, eli vesipesu riittää.
  • Valitse raaka-aineita, joita on ihossa luontaisesti: glyseriinia, ureaa, aminohappoja tai hyaluronihapon rakennuspalikat kosteuttavat ihoa. Pehmentäviä aineita on mm. skvaleeni, keramidit ja kolesteroli. Aktiiviset ainesosat, kuten aminohapot, mineraalit ja vitamiinit (ei esim. etananlima, kaviaariuute tai keijupöly).
  • Jos tuotetta markkinoidaan uskomattomilla lupauksilla ja raaka-aineilla, epäile sitä ensin. Lisäksi raaka-aineista n. 3-5 ensimmäistä on niitä, joilla on oikeasti vaikutusta ihoon. Mitä pidempi INCI, sitä enemmän siinä on turhia aineita. 10 raaka-ainetta on ideaali, 20 on vielä ok, mutta usein voiteet voivat sisältää 50-70 raaka-ainetta. Huh.

Lähteet: