Sukkien tehtävä on jalkojen suojaaminen, sekä jalkavaivojen ja vaurioiden ehkäisy.
Ei ole ihan sama millaiset sukat jalkaansa laittaa. Huono sukka voi aiheuttaa kynsivaivoja, varpaiden asentovirheitä, jalkainfektioita, rakkoja, varvasvälihautumia. Sukat ovat tärkeät kaikenikäisille.
1. Materiaali
Puuvilla- ja villasukat EIVÄT siirrä kosteutta iholta, jolloin jalkojen iho ja sukat ovat jatkuvasti kosteat. Kosteissa sukissa jalat ovat alttiimat hiertymille ja rakoille. Kosteissa sukissa myös ääreisverenkierto heikkenee, jalat ovat kylmät ja palelevat helposti.
Keinokuiduista (esim. poluesteri, polyamidi, akryyli, polupropeeni) tai sekoitemateriaaleista (puuvillan, merinovillan ja keinokuitujen yhdistelmä) valmistetut sukat siirtävät tehokkaasti kosteutta iholta.
2. Oikea koko
Monet käyttävät liian pieniä sukkia, mikä ilmenee erilaisina iho- ja kynsivaivoina. Jos kengänkoko on oikea, sukkien pitää olla 1-2 numeroa suuremmat (kenkä 40, sukat 41-42). Sukan kokoa valitessa pitää huomioida kutistusmivara. Hiki, päivittäinen pesu, pesuaineet sekä väärä lämpötila kutistavat sukkia.
Oikean kokoisissa sukissa kärki ei ole kiinni varpaissa, varpailla on tilaa liikkua, eivätkä varpaat puristu suppuun tai mene koukkuun.
3. Resori, sukansuu
Joustava ja leveä resori jakaa puristuksen laajalle alueelle pohkeessa tai nilkassa. Kireä resori heikentää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta.
4. Sukat käyttötarkoituksen mukaan
Juhliin, arkeen ja urheiluun on syytä olla omat sukkansa ominaisuuksien mukaan. Usein urheilusukkia käytetään myös vapaa-ajalla. Sukkia tulisi olla:
- arki- ja työsukat jokapäiväiseen käyttöön
- urheilusukat vahvikkeilla tai ilman
- juhlasukat
- lämpimiä sukkia talviolosuhteisiin tai talviurheiluun
Lisäksi voi olla hoitavia sukkia (mm. hopeaa tai kuparia sisältävät sukat) sekä alussukkia kosteuden siirtoon ja hankauksien estoon.
5. Pukeminen
Sukat puetaan usein niin, että ne vedetään tiukasti varpaisiin kiinni, varsinkin jos sukat ovat liian pienet. Rullaa sukka kärkeen asti ja rullaa jalkaan varpaista kantapäähän. Löysää sukkaa pituus- ja leveyssuunnassa. Liikuttele ja harita varpaita, jotta tiedät onko varpailla tilaa liikkua. Kun sukan kärjen ja varpaiden väliin jää vähän tyhjää tilaa eikä sukka vetäydy takaisin kiinni varpaisiin, on se puettu oikein ja sukka on sopivat kokoinen.
6. Pesu
Sukat vaihdetaan vähintään päivittäin, joskus useamman kerran päivässä. Sukat tulee pestä tuoteselosteen mukaan. Pesu väärässä lämpötilassa ja voimakas rumpukuivaus vähentävät sukkien ominaisuuksia, sekä kutistavat sukkia. Kun sukat pesee nurinpäin, irtonukka ja mahdolliset roskat peseytyvät pois.