Oletko kuullut sellaista, että istuminen tappaa? Että istuminen on pahasta? Kaiken pahan alku ja juuri? Selvennetäänpä tätä hieman, istuminen nimittäin ei tapa!
Istuminen on ihmiselle luontaista. Meidät on luotu liikkumaan, mutta myös huilaamaan ja istumaan. Istumisessa itsessään ei ole mitään pahaa, mutta…
Mitä haittaa istumisesta on?
Istuminen nostaa mm. riskiä sydän- ja verisuonitauteihin ja ylipainoon. Tämä pitää kyllä paikkansa, mutta taas itse istuminen ei ole itsessään se aiheuttaja. Toistuvuus ja passiivisuus on.
Kun istumisen vaaroista puhutaan, tarkoitetaan sitä, että me istumme nykyään jatkuvasti, ja istuma-asento on aina sama. Sama 90 astetta, istuimmepa sitten tietokoneen tai telkkarin ääressä, autossa, odotushuoneessa, ruokailussa tai vessassa. Asento on aina sama.
Tämä 90 asteen istuma-asento ei itsessään ole huono, toistuvuus ja jatkuvuus on.
Istumisella ja sydän- ja verisuonitaudeilla on kyllä yhteys. Yhteys tulee siitä, miten veri virtaa suonissa. Jos veren virtaus on sujuvaa, ei ongelmia tule. Virtauksen ollessa sujuvaa pääsevät verisolut liikkumaan vapaasti – kuten keilapallot keilaradalla. Jos keilaradassa olisi mutka, pallo törmäisi siinä kohdassa mahdollisesti seinään. Samoin verisolut törmäävät suonen seinämään mutkissa tai virtauksen ollessa tahmeaa (esim. ruokavaliosta johtuen). Kun solut iskeytyvät suonen seinämiin, aiheuttaa se sinne pieniä mikrohaavoja, jotka täytyy korjata. Ja tähän korjaamiseen keho käyttää kolesterolia. Kolesteroli siis korjaa ongelmia, ei aiheuta niitä. Mikrohaavat ovat ongelma, ei kolesteroli.
Mm. verenvirtauksen vuoksi istuma-asentoja tulisi vaihdella ja tauottaa (sekä syödä terveellisesti). Ja vaikka söisit terveellisesti, mikäli olet passiivinen tai istuma-asentosi eivät vaihdu (luovat mutkia samoihin niveliin, samoihin kulmiin – mikrohaavat samoihin kohtiin), voit aiheuttaa itsellesi sydän- ja verisuoniongelmia. Myös kova liikunta (esim. juoksu) voi saada veren virtaamaan niin, että solut osuvat seinämiin ja aiheuttavat haavoja.
Toistuva samankaltainen istuminen ei tuo soluille, nivelille ja lihaksille tarpeeksi erilaista liikettä. Emme pysty enää liikkumaan monipuolisesti, koska kehomme on tottunut (kroonistunut) istuma-asentoon. Tämän takia mm. hierojalla on nilkkatyyny nilkkojen/polvien alle, koska emme pysty makoilemaan selällämme suorassa – jalat on saatava koukkuun (siihen istuma-asentoa muistuttavaan kulmaan).
Onko sitten parempi seistä?
Seisominen on tämän päivän hitti, edelleen. Se ei silti poista ongelmaa. On toki hyvä, että on nostettavia pöytiä ym., mutta se ei riitä ongelman poistumiseen. Vaihtelu on parasta.
Seisominen on siitä hyvä, että siinä voit jumpata, venytellä ja “leikkiä” samalla kun teet töitä. Voit venytellä niitä istumisesta kireytyneitä pohkeita esim. nostamalla toista jalkaa ylös (esim. halon tai jonkin korokkeen päälle, kantapää lattiassa), pyörittämällä palloa jalan alla, seisomalla eri asennoissa, venyttämällä sääriä (jalkapöytä lattiaa vasten) jne. Näin saat lihaksille, nivelille ja luille erilaisia liikkeitä ja kulmia ja näin verikin virtaa sujuvammin aiheuttaen vähemmän ongelmia.
Mutta entä jos istun ergonomisesti oikein?
Ergonomisesti oikeaa istuma-asentoa koko työpäiväksi ei ole olemassa! Ergonomisesti paras asento on aina se seuraava! Vaikka sinulla olisi täydellinen työtuoli, täydellisesti säädetty työpiste, ei ole hyväksi olla samassa “täydellisessä” asennossa koko päivää.
Yksi ja paras asento olisi sama, jos haluaisit syödä terveellisesti, mutta söisit vain pelkkiä omenoita, koska ne ovat terveellisiä. Ja kaikki me tiedämme, että monipuolinen ruokavalio on terveellisin, yksi yksittäinen ruoka-aine ei vielä tee syömisestämme terveellistä.
Siispä vaihtelu on paras – istumisessakin. Siksipä vaikka kotona etätyöskentely onnistuu täydellisen ergonomisesti, kun vain viitsii vaihdella asentoa. Kokeile myös nostaa tietokone silityslaudan päälle, keittiön tasolle tai vaikka pahvilaatikoilla korkeammalle ja saat seisontatyöpisteen.

Lähde:
- Bowman Katy: don’t just sit there – transitioning to a standing and dynamic workstation for whole-body health 2015
- Are you STILL sitting? (nutritiousmovement.com)
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.