Istuminen ei tapa!

Oletko kuullut väitteen, että istuminen tappaa? Että istuminen on pahasta? Kaiken pahan alku ja juuri? Selvennetäänpä tätä hieman, istuminen nimittäin ei tapa!

Istuminen on ihmiselle luontaista. Meidät on luotu liikkumaan, mutta myös huilaamaan ja istumaan. Istumisessa itsessään ei ole mitään pahaa, mutta…

Miksi istumisesta olisi haittaa?

Istuminen nostaa mm. riskiä sydän- ja verisuonitauteihin ja ylipainoon. Tämä pitää kyllä paikkansa, mutta taas istuminen itsessään ei aiheuta sitä. Ongelma on, että me istumme paljon ja aina samassa istuma-asennossa. Se, että keho on jatkuvasti passiivinen samoissa asennoissa, aiheuttaa ongelmia.

Kun istumisen vaaroista puhutaan, tarkoitetaan siis sitä, että me istumme nykyään jatkuvasti, ja istuma-asento on paikasta riippumatta samanlainen. Istumme samassa 90 asteen kulmassa, istuimmepa sitten tietokoneen tai telkkarin ääressä, autossa, odotushuoneessa, ruokailussa tai vessassa. Istuma-asento on aina sama.

Taas en tarkoita, että tämä istuma-asento on asentona huono. Mutta kun keho ei saa vaihteluita, alkaa ongelmat kasautua samoihin kohtiin. Jokainen asento nimittäin kuormittaa jotain kehon osaa enemmän ja toista vähemmän. Jos istumme aina samantapaisessa asennossa, kuormitus tulee jatkuvasti samoihin kohtiin ja pitkässä juoksussa tästä aiheutuu ongelmia. Siitä, että keho ei saa vaihtelua.

Istumisella ja sydän- ja verisuonitaudeilla on kyllä yhteys. Yhteys tulee siitä, miten veri virtaa suonissa. Jos veri pääsee virtaamaan sujuvasti, ei ongelmia tule. Virtauksen ollessa sujuvaa pääsevät verisolut liikkumaan vapaasti. Voit kuvitella verisuonet ja verisolut kuin keilaradaksi. Jos keilaradassa olisi mutka, pallo (eli solu) törmäisi mutkassa todennäköisesti seinämään. Samoin verisolut saattavat törmätä suonen seinämiin mutkissa. Mm. polvitaipeissa verisuonet ovat jo valmiiksi mutkilla ja istuminen aiheuttaa mutkia vielä enemmän – tai se sama 90 asteen istuminen. Samanlaiset mutkat, samoihin kohtiin, uudestaan ja uudestaan.

Eli, kun solut iskeytyvät sitten suonen seinämiin, voi seinämään tulla pieniä mikrohaavoja, jotka kehon täytyy korjata. Ja tähän korjaamiseen keho käyttää kolesterolia. Kolesteroli siis korjaa ongelmia, ei aiheuta niitä. Mikrohaavat ovat itse asiassa se ongelma, ei kolesteroli.

Mm. veren virtauksen vuoksi istuma-asentoja tulisi vaihdella ja tauottaa. (Myös ruokavalio tai tietynlainen liikunta vaikuttaa veren virtaukseen, mutta siitä toisella kerralla lisää). Toistuva samankaltainen istuminen ei tuo keholle vaihtelua, jota solut, nivelet ja lihakset huutaen tarvitsevat toimiakseen ongelmitta.

Tiesitkö muuten, että olemme jo niin tottuneita istumaan, ettemme pysty mm. makoilemaan suorassa? Hetken päästä polvet pitää nostaa koukkuun, siihen istuma-asentoa muistuttavaan kulmaan. Tästä syystä mm. hierojalla on nilkkatyyny nilkkojen/polvien alle.

Onko sitten parempi seistä?

Seisominen on tämän päivän hitti, edelleen ja se tuo kyllä vaihtelua työasentoihin. Se ei silti poista ongelmaa. On toki hyvä, että on nostettavia pöytiä ym., mutta se ei riitä ongelman poistumiseen. Vaihtelu on parasta, seisomisessakin.

Seisomisessa on se hyvä puoli, että samalla voi jumpata, venytellä ja “leikkiä”, mikäli seisoo siis paikallaan. Voi venytellä niitä istumisesta kireytyneitä pohkeita esim. nostamalla toista jalkaa ylös, pyörittämällä palloa jalan alla, seisomalla eri asennoissa jne. Näin saa lihaksille, nivelille ja luille erilaisia liikkeitä ja kulmia ja näin verikin virtaa sujuvammin aiheuttaen vähemmän ongelmia.

Entä jos istun ergonomisesti oikein?

Ergonomisesti oikeaa istuma-asentoa koko (työ)päiväksi ei ole olemassa! Ergonomisesti paras asento on aina se seuraava! Vaikka olisi täydellinen työtuoli, täydellisesti säädetty työpiste, ei ole hyväksi olla samassa “täydellisessä” asennossa koko päivää.

Siispä vaihtelu ja monipuolisuus on paras – istumisessakin. Siksipä vaikka kotona etätyöskentely onnistuu täydellisen ergonomisesti, kun vain viitsii vaihdella asentoa. Kokeile myös nostaa tietokone silityslaudan päälle, keittiön tasolle tai vaikka pahvilaatikoilla korkeammalle ja saat seisontatyöpisteen.

Istumisasentoja on vaikka kuinka paljon. “Rönöttäminenkään” ei ole huono asento, vaihtelu on tärkein. Myös eri paikat ja eri istuma-alustat tuovat vaihtelua “samoihin” asentoihin.

Lähde: