Jalkahoidot

Jalkojen perushoito

Jalkojenhoito on osa terveydenhoitoa. Jalkojen oikealla hoidolla ehkäistään jalkakipuja, jalkojen väsymistä, puutumista ja turvotusta. Muita tyypillisiä jalkavaivoja ovat kovettumat, känsät, syylät, jalka- ja kynsisieni sekä kynsien sisään kasvaminen.

Jalkojen perushoitoon kuuluu: jalkojen tutkiminen, lyhyt jalkakylpy, kynsien hoito (esim. leikkaus, ohennus), kovettumien/känsien poisto ja ihonhoito, jalkojen rasvaus ja hieronta sekä halutessa kynsien lakkaus.

Syylän / syylien hoito

Koagulointi tarkoittaa toimenpidettä, joka aiheuttaa hyytymistä tai sakeutumista. Proteiinit jähmettyvät eli koaguloituvat lämmön vaikutuksesta, kananmunan kovettuminen keitettäessä on esimerkiksi koagulaatiota. Lääketieteessä ja kosmetologiassa termiä käytetään kuvaamaan tapahtumaa, jossa verenvuoto tyrehdytetään tuhoamalla pieni kudosalue lämmöllä tai sähköllä. Hoito on turvallinen ja tehokas.

Syylien hoito onnistuu sekunneissa ja syylät poistuvat tämän jälkeen itsestään muutaman kuukauden sisällä. Ärhäköissä tapauksissa toimenpide voidaan joutua toistamaan.

Silikonorteesit

Silikonimassasta voidaan valmistaa yksilöllinen suoja tai varpaan asentoa korjaava tuki. Se tuntuu luonnolliselta, koska se muistuttaa omaa ihoa ja on pehmeä. Orteesi voi kestää käytössä vuosia, se voidaan pestä päivittäin ja kulunut orteesi voidaan tarvittaessa korjata. Silikonorteesit sopivat myös diabeetikolle.

Orteesi voi auttaa mm. vasaravarpaisiin, vaivasenluuhun, räätälinpattiin, känsiin, varpaan päissä oleviin kovettumiin, ahtaisiin varpaanväleihin, erilaisiin ongelmakohtiin ja ihon suojaamiseen.

Kynnenoikaisu

Sisään kasvanut kynsi on kivulias vaiva ja se on yleisin isovarpaassa. Vaiva on yleisin nuorilla henkilöillä.

Syitä sisään kasvaneeseen kynteen voi olla useita, mutta usein se aiheutuu vääränlaisesta leikkauksesta. Kun isovarpaiden kynsien kulmat pyöristetään tai leikataan liian lyhyiksi, kynsi voi kasvaessaan painua kynsivalliin ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallitulehduksen. Tällöin varpaassa tuntuu tykyttävää kipua levossakin, kynsivalli punoittaa ja koko varvas voi olla turvonnut.

Kynnenoikaisuhoito on yksinkertainen, kivuton ja tehokas. Liikkuminen onnistuu heti hoidon päätyttyä. Kipu alkaa helpottamaan heti.