Lyhyesti voisi vastata, että EI.
Pidin joku vuosi takaperin esitelmää jalkaterveydestä ja jalkahoidosta ikäihmisille ja herrat pöydissä kuiskuttelivat, että akkain hommaa tuollaiset jalkahoidot. Ja valitettavan usein näin ajatellaan, myös naisten keskuudessa.
Osa perusterveydenhoitoa
Jalkahoito on yhtä lailla tarpeellista terveydenhoitoa kuin hammashoito. Kauneudenhoitoala on tehnyt jalkahoitoa tunnetuksi, mutta sekä kosmetologilla, että jalkahoitajalla keskitytään muuhunkin kuin kynsien lakkaamiseen. Kosmetologilla hoito on toki enemmän hemmottelua ja kauneudenhoidollista, kun taas jalkahoitaja hoitaa sen mikä on terveyden kannalta välttämätöntä. Molemmat ohjaa asiakkaan eteenpäin jos oma ammattitaito ei riitä.
Mitä siinä jalkahoidossa sitten tehdään?
Yksi tärkein tekijä jalkahoidossa on jalkojen tutkiminen. Sama kuin hammashoidossa. Jokainen hoitaa hampaitaan kotona, mutta silti on hyvä käydä hammashoidossa tarkistuttamassa hampaiden ja suun kunto, koska kaikkea ei osata tutkia ja hoksata itse. Sama jalkojenhoidossa. Kun jalkoja tutkitaan säännöllisesti, voidaan mahdollisiin ongelmiin tai virheasentoihin puuttua ENNEN kuin ne aiheuttavat suurempaa ongelmaa esim. lonkkanivelelle.
Jalkojenhoidon tarkoitus on ehkäistä jalkakipuja, jalkojen väsymistä, puutumista ja turvotusta. Muita tyypillisiä jalkavaivoja, joita jalkahoidossa hoidetaan ovat kovettumat, kovat ja paksut kynnet, känsät, syylät, jalka- ja kynsisieni sekä sisään kasvaneet kynnet.
Jalkojen perushoitoon kuuluu: jalkojen tutkiminen, (lyhyt jalkakylpy), kynsien hoito (esim. leikkaus, ohennus), kovettumien/känsien poisto ja ihonhoito, jalkojen rasvaus ja lyhyt jalkaterien hieronta. Lisäksi hoidetaan syyliä ym. tarpeen ja tilanteen mukaan. Jalkahoidossa voidaan myös mitata vaikka kenkien sopivuus ja ohjata omahoidossa ja jalkajumpassa.
Ennaltaehkäisy on tärkein tekijä jalkaterveyden ja koko kehon terveyden ylläpitämisessä ja siihen saat jalkahoidosta aina ohjeet. Jalkaterveys on ensisijaisen tärkeää koko kehon toiminnalle. Jalat ovat ne perustukset, jonka varaan muukin tuki- ja liikuntaelinterveys rakentuu.