Harvemmin tulee jumpattua varpaita, vaikka niiden rooli on äärimmäisen tärkeä. Meillä on varpaat ihan syystä, muutenhan jalka voisi olla yhtenäinen rakenne.
Pikkulihasten merkitys
Jalkaterässä on valtava määrä pikkulihaksia, jotka liikuttavat mm. varpaita. Jos varpaat eivät liiku, ovat lihakset heikentyneet, mikä aiheuttaa ongelmia.
Jos pikkulihakset ovat heikentyneet, myös verenkierto alueella on heikentynyt. Verenkierto tarvitsee toimiakseen lihastyötä, joten palelevat jalat voivat johtua pikkulihasten heikkoudesta.
Heikentyneet lihakset vaikuttavat myös hermoihin, jotka lihaksia hermottavat. Nämä hermot saavat myös vähemmän ravinteita lihastyön heikkouden johdosta. Hermot lähtevät selkärangasta, ollen näin yksiä pisimpiä kehossa. Lihasten heikkous vaikuttaa myös hermoston terveyteen.
Tiestikö, että jalassa ei ole rakennetta, joka on kaaren muotoinen? Kaaret muodostuvat luista ja lihaksista. Niinpä niitä voi joko treenata ja kehittää tai ne voi heikentyä passiivisuuden seurauksena.
Jalkahoito aloitetaan muuten aina jalkojen tutkimisella; nivelet, varpaat, isovarvas, verenkierto jne. Siksikin jalkahoidossa olisi hyvä käydä vähintään kerran vuodessa.
Miten varpaiden siis pitäisi liikkua?
Varpaita pitäisi pystyä harittamaan, erottamaan toisistaan. Se pitäisi pystyä tekemään yhtä helposti kuin sormilla ja varpaat EIVÄT saisi nousta alustasta.
Varpaita pitäisi myös pystyä nostamaan lattiasta, jopa yksi kerrallaan ja palauttaa yksi kerrallaan. Muu jalka ei saisi liikkua.
Jos et pysty esimerkiksi harittamaan varpaita, joudut todennäköisesti kääntämään jalkaterää sivulle kävellessäsi. Tämä kääntää myös polvi- ja lonkkaniveltä – aiheuttaen niille turhaa “stressiä”, josta voi seurata mm. nivelrikko.
Isovarpaan tulisi liikkua eniten, vähän kuten peukalon. Sen tulisi liikkua riittävästi ylös ja alas, jotta voimme kävellä oikein – luonnollisesti.
Jos taas isovarvas ei taivu riittävästi ylöspäin (mielellään 90 asteen kulmaan, vähintään 60 asteen), et voi kävellä luonnollisesti. Tällöin lonkkanivel kompensoi askellusta joka kerta, kuluttaen sitä turhaan. Aika tärkeä rooli siis isovarpaalla, vai mitä?
Treeniohjeet
Varpaiden haritus
- Kokeile harittaa varpaitasi mahdollisimman levälleen.
- Kokeile harittaa varpaita niin, etteivät ne nouse yhtään.
- Jos varpaiden haritus ei onnistu, voit harjoitella passiivisesti:
- laita sormet jokaiseen varpaanväliin ja anna “vaikuttaa”
- mikäli et ehdi / viitsi istuskella sormet varpaissa, voit käyttää apuna varpaanerottajia tai haritussukkia. Voit pitää näitä vaikka nukkuessasi, potki ne pois sitten kun alkaa tuntua, että varpaat ovat saaneet tarpeeksi treeniä yhdelle kerralle.
- Nouse varpaille, isovarvas saa liikettä
- Koska varpaiden pitäisi toimia itsenäisesti ja ilman muuta jalkaa, kokeile myös nousta ylös, mutta heilutella varpaita samalla. Varpaiden työ nimittäin ei ole pitää sinua pystyssä ylhäällä, vaan niitä pitäisi pystyä nostamaan.
- Nosta isovarvas ylös lattiasta, niin paljon kuin saat.
- jos varpaan nostaminen ei onnistu, auta taas käsillä ja liikuttele varvasta -herättele liikkuvuutta ja lihaksia
Lähteet:
- Stolt M., Flink A., Saarikoski R., Väyrynen P.; Jalkaterveys 2017, Duodecim
- Bowman Katy, Simple steps to foot pain relief; the new science of healthy feet, 2016
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.