Liikutko terveellisesti?

Syötkö terveellisesti? Kuinka usein kysytty kysymys. Ja jokainen aikalailla tietää, mitä se tarkoittaa. Syötkö niin, että saat tarpeeksi vitamiineja, hivenaineita, ravinto-aineita, kivennäisaineita, kuituja jne. Syötkö siis tarpeeksi monipuolisesti. Ja me tiedämme, että kaikkia tarvitaan eri asioihin (ei ole väliä tiedätkö mihin tarvitaan mitäkin).

Tiedämme, että kehomme tarvitsee ravinteita monipuolisesti toimiakseen optimaalisesti. Tarvitsemme erilaisia ravinteita, koska kehomme koostuu soluista ja solut tarvitsevat ruokaa. Kehomme on ne solut, joita se sisältää ja se toimii niin hyvin kuin ne solut toimii (mm. veri-, iho-, luu- ja lihassolut).

Mutta liikunnasta ei puhuta samalla tavalla. Liikunnan tärkeyttä kyllä korostetaan, muttei sitä, että kuinka liike on ravintoa keholle / soluille myös. Pienikin liike. Monipuolinen liike. Huom! liike – ei liikunta.

Liikkeen merkitys

Sekä ruoka, että liike saavat aikaan biokemiallisen prosessin kehossa, mikä vaikuttaa meidän fysiologiaan. Kehomme koostuu soluista ja ne tarvitsevat erilaisia liikkeitä ja kuormia toimiakseen optimaalisesti. Ja keho reagoi saamiinsa liikeisiin ja kuormiin 24/7 ja rakentuu aina sen mukaan.

Eli toisin sanoen. Jos syöt jatkuvasti pikaruokaa ja herkkuja, et voi olettaa että pysyt terveenä, eikä se vaikuttaisi. Lihominen on yksi seuraus, mutta ruokavalio vaikuttaa paljon muutenkin kuin vain lihottamalla. Eli siitä on haittaa, vaikkei paino nousisikaan (mm. sydän- ja verenkiertoelimistö). Eniten on merkitystä sillä, mitä eniten syöt. Jos syöt aamulla kaurapuuron, mutta loppupäivän grilliruokaa, ei se kaurapuuro pelasta. Kehomme reagoi siihen, mitä se saa eniten, eli tässä tapauksessa roskaruokaan ja se aiheuttaa jossain vaiheessa terveysongelmia.

Jos taas olemme pääasiassa passiivisia (jopa huippu-urheilijat ovat tänä päivänä enemmän passiivisia kuin riittävän monipuolisesti liikkuvia, vrt. treenit 2h päivä, mitä tehdään loput 22h), kehomme reagoi siihen, mitä ärsykkeitä se eniten saa, 24/7. Se ei kehity vain salilla tai lenkkipolulla, vaan se reagoi myös istumiseen, makoiluun, kännykän selailuun. autoiluun jne. Ja siitä aiheutuu vääjäämättä ongelmia, koska kehomme ja solumme tarvitsevat liikkeitä ja erilaisia kuormia toimiakseen oikein. Ne tarvitsevat ravinteita liikkeestä.

Keholla tarkoitan koko kehoa. Joka ikinen osa meistä tarvitsee liikettä: lihakset, luut, ruoansulatus, vatsan toiminta, immuunijärjestelmä, hengittäminen, verenkierto, lisääntyminen…

Voit syödä vaikka kuinka terveellisesti, mutta jos keho ei saa liikettä (luonnollista, ravitsevaa liikettä – ei liikuntaa tässä tapauksessa), menee terveellinen syöminen osittain hukkaan.

Liike vs. liikunta

Jokainen tietää mitä on liikunta. Ja jokainen tietää mitä on ruoka. Ja jokainen tietää mitä on vitamiinit, hivenaineet, ravintoaineet jne. Mutta harvempi hoksaa, että erilaiset liikkeet ja kuormat tarjoavat keholle ravinteita, joita se välttämättä tarvitsee.

Luonnollinen liike, se mitä kehomme tarvitsee, ei tarkoita siis liikuntaa. Se ei aina tarkoita edes, että liikkuisimme ollenkaan. Pelkkä painovoima tuo jo kuorman keholle ja se vaikuttaa soluihimme. Jos olemme aina samassa asennossa, nuo kuormat koetaan aina samoin eikä vaihtelua / ravinteita saada.

Otetaan esimerkiksi jalka. Jalkaterässä on 33 niveltä. Jos laskemme, että jokainen nivel voisi liikkua kahteen eri asentoon, olisi jalassamme 8 589 934 592 erilaista liikevariaatiota (2 potenssiin 33). Ja tämä oli vain 2 asentoa, esim. polvessa se tarkoittaisi, että polvi voi olla joko täysin koukussa tai täysin suora – ei mitään siltä väliltä. Ja nivelet voi liikkua huomattavan moniin asentoihin, kun lasketaan kaikki asteet, kulmat yms. Jokainen variaatio tuo siis keholle erilaisia ravinteita. Jokainen variaatio on tarpeellinen kehon optimaaliseen toimintaan.

Ja tässä oli vain pelkästään toinen jalka. (Tästä syystä jalka muuten tarvitsee erilaisia kuormia maastosta, koska et voi liikuttaa muilla tavoin kaikkia niitä niveliä. Se vaatii risuja ja männynkäpyjä, kiviä ja koloja – sekä minimalistisia kenkiä toimiakseen. Ja jalan toiminta vaikuttaa ylöspäin – koko kehoon. Lue aiemmasta blogista kenkien vaikutuksesta terveyteen.).

Meidän silmät, keuhkot, sormet, kieli, hampaat ja purenta, nenä ja kaikki tarvitsevat erilaisia liikkeitä. Erilaisia ravinteita. Yksi tutuin esimerkki on varmasti luusto, miten luusolut kaipaa vähän tärähtelyjä (liikettä) kehittyäkseen ja vahvistuakseen. (Kävelykin tuo tärähtelyä luille, juoksu ja hyppiminen ei ole välttämätöntä tähän).

Mitä tämä siis tarkoittaa?

En tarkoita vähätellä liikunnan merkitystä. Enkä pelotella, että liikkeeseen ja kehon asentoihin pitää kiinnittää huomiota 24/7. Minusta tämä on helpotus. Ymmärrys siitä, että pienellä, todella pienelläkin teolla on merkitystä. Jos kävelen tien reunassa, luon eri asentoja, liikkeitä ja kuormia keholle, soluille ja nivelille – tekemättä lenkistäni sen raskaampaa tai kummempaa.

Tai jos istun eri asennossa (lue aikaisempi blogi “istuminen ei tapa“), seison eri tavalla, nukun vinkkuralla, pesen hampaat eri tavalla, syön eri puolella kuin yleensä, katson kauas ja lähelle, luen kirjaa eri asennossa jne. saan aina eri ravinteita keholle. Voin ravita kehoani missä vain, salilla ja sen ulkopuolella. Vessassa, nukkuessa, tätä kirjoittaessa, työssä, pyykkiä pestessä, ostoksilla, puutarhassa…

Tämä tarkoittaa myös sitä, että kehomme reagoi nykyiseen passiivisuuteen juuri niin kuin sen kuuluukin. Se alkaa voida huonosti ja aiheuttaa sairauksia ja ongelmia, kuten tuki-ja liikuntaelinvaivoja jne. Kuten ruokavaliolla, myös ravitsevilla liikkeillä, voisimme voida paremmin. Kuinka pienillä teoilla voisimmekaan ennaltaehkäistä sairauksia ja vaivoja. Pysyä terveenä.

Lähde: Bowman Katy, Move your DNA – restore your health through natural movement 2017