Luupiikki: mikä se on ja mitä sille voi tehdä?

Plantaarifaskiitti eli kansankielellä luupiikki on yleinen ja samperin kivulias vaiva. Mutta mistä se johtuu, miten sitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa?

Usein kipua aiheuttaa tulehdus ennen varsinaisen luupiikin muodostusta, mutta kansankielessä puhutaan jo tässä vaiheessa luupiikistä. Kantaluuhun voi kehittyä myös oikea luinen piikki, kun vetorasitus jatkuu ja jatkuu, mutta tämä on harvinaisempaa.

Mistä johtuu?

Kengät

Jotta vaivaa voidaan hoitaa, pitää tietää mistä se johtuu. Usein syynä on kengillä korotettu kantapää tai epäsopivat kengät. Ja kyllä, pienikin korko on korko.

Pelkissä sandaaleissa, balleriinoissa ja kumppareissa on jo korko, se on vain matalampi. Miesten ja lastenkin kengissä on korko. Toistuva, korotettu kantapään asento ylläpitää liian suurta plantaarifleksiota, eli nilkan ojennusta.

Myös epäsopivat kengät voivat olla aiheuttajana kantakalvo-ongelmissa. Liian suurissa tai löysissä kengissä (esim. lipposet tai aamutossut joissa ei ole kantaremmiä / -tukea) tai liian pienissä kengissä (joissa varpaat ei pääse suoristumaan oikein) varpaille tulee koukkuasentoa, mikä voi olla osallisena plantaarifaskiitin / luupiikin syntyyn.

Lihasheikkous/-kireys yhtenä tekijänä

Lihasheikkous voi vaikuttaa yksin tai yhdessä kenkien kanssa, yleensä yhdessä. Lihasheikkous tai – kireys erityisesti pohkeissa (gastrognemius ja soleus ja plantaris) ja takareisissä on yhdistetty myös plantaarifaskiittin.

Usein lihasheikkous ja korotettu kenkä lisäävät vetorasitusta kantakalvon lähtökohtaan (kantapään alle). Tästä saattaa seurata se, että kantakalvo ylikuormittuu ja tulehtuu. Normaali paksuus kantakalvossa on n. 2,5mm, mutta tulehtuneena se voi jopa tuplaantua.

Alustat ja rasitus

Kantakivut on tyypillisiä ammateissa, joissa joutuu seisomaan ja liikkumaan paljon kovilla, tasaisilla alustoilla. Sitä voi esiintyä myös urheilun seurauksena. Myös kovat juoksu- ja kävelyalustat voivat altistaa kantakivuille.

No miten sitä voi hoitaa?

  1. Ensinnäkin, hoida ongelmaa heti oireiden ilmaantuessa. Hoitamattomana voi aiheuttaa lisää ongelmia viereisille rakenteille, virheasentoja ja niiden kautta ongelmia polville, lonkille ja/tai selälle.
  2. Tarkista onko kenkäsi sopivan kokoiset (onko varpailla tilaa harittua, nousta ja liikkua aavistus eteenpäin) ja onko niissä edes matala korko? Suosittelen jalkahoitajalla tai jalkaterapeutilla käyntiä varmistaaksesi onko kenkä suositusten mukaisesti sopiva. Tätä voi olla vaikea hahmottaa ja tietää itse.
  3. Tarkista myös sukat, nekin ovat usein liian pienet.
  4. Kengissä olisi hyvä olla pehmuste tai työskentelyalusta voi olla pehmustettu.
  5. Venytä ja vahvista jalan lihaksia. Venytä etenkin takareisien ja pohkeiden lihaksia.
  6. Voit hieroa (tai käydä hierojalla) ja hieronta olisi syytä tehdä eniten poikittain. Jalkapohjaa on hyvä hieroa itsekin, mutta vetorasitusta välttääksesi hiero jalkapohjaa pallolla ja vain sivuttaissuunnassa!!!
  7. Kylmähoito voi helpottaa oireita.

Miten ennaltaehkäistä?

Vaivaahan kannattaa ennaltaehkäistä ennen kuin se tulee. Mikäli vaiva on hoidettu, kannattaa ennaltaehkäistä, ettei se tule takaisin.

  1. Tarkistuta kengät. Onko kengissäsi korko – edes minimaalinen? (HUOM! mikäli on (todennäköisesti on) älä silti siirry suoraan tasapohjaisiin kenkiin, koska yhtäkkinen muutos on liian suuri). Korko mm. lyhentää pohkeiden ja takareisien lihaksia, joten se edesauttaa vaivan syntymistä.
  2. Tarkista myös kenkien sopivuus (pituus, leveys, korkeus, esim. varvastila). Lue aiempi blogiartikkeli kenkien vaikutuksesta (jalka)terveyteen.
  3. Onko kengät jäykät ja kovapohjaiset? Turvakengät ovat tästä hankalat, mutta pyri ottamaan ne pois ainakin tauoilla ja käytä niitä vain töissä (älä enää vapaa-ajalla). Joitakin jalkaystävällisempiä turvakenkiäkin on jo markkinoilla, onneksi.
  4. Venyttele aina kun voit.
  5. Liiku pehmeillä alustoilla.
  6. Varaa aika jalkahoitoon ja tarkistusta kengät ja jalkojen+lihasten kunto, jotta saat vaivan SYYN varmasti kuntoon.

Lähteet: