Miksi minusta tuli (erilainen) kosmetologi?

Olen hieroja, jalkahoitaja ja personal trainer. Olen opetettu siihen, että jokaiselle tekemiselle pitää olla fysiologinen selitys. Jokaiselle vaivalle ja oireelle syy. On helppo hieroa tai hoitaa jalkoja, mutta on eri asia tietää miksi ja miten mitäkin pitää hoitaa.

Vuosien aikana minulta on eräänkin kerran kysytty ja toivottu kauneudenhoitopalveluita. Haaveilin salaa päässäni, että jos olisin kosmetologi, minulla voisi olla myyntihyllyllä pelkkiä lappuja, joissa kerrottaisiin erilaisista iho-ongelmista: syistä, synnyistä ja miten niitä hoidettaisiin kokonaisvaltaisesti.

Tiesin silti, että koulutus painottuu mitä erilaisempiin tuotteisiin ja laitteisiin ja näihin minä en ole niin uskonut. Kuten hieronnassakin tai kuntoilussakin laitteita ja välineitä on vaikka kuin paljon ja markkinoille tulee aina uusia apuvälineitä. Mutta kaikki nämä ovat apuja oireisiin, eikä syihin. Ryhti ei parane ryhtiliivillä, terveys laihdutusvalmisteilla tai jalkavaivat valmiilla tukipohjallisilla. Ja olen alusta asti pyrkinyt auttamaan asiakasta löytämään ongelmien syyt ja auttamaan niissä.

Tuntui hassulta alkaa kauneusalalle ja tehdä hoitoja ja myyntiä hoitojen ja myynnin takia. Minä nimittäin en usko, että iho-ongelmat tarvitsevat sen seitsemää erilaista tuotetta, tehoaineita tai uusimpia laitteita. Vaan ennemmin kokonaisvaltaista hoitoa: ruokavaliota, liikuntaa, ulkoilua, aurinkoa (ja -suojaa) ja mahdollisimman vähän tuotteita.

Mutta lähdinpä sittenkin opiskelemaan

Haluan jatkuvasti oppia lisää. Olen päivittäin tekemisissä ihon kanssa ja tahdoin tietää ihosta enemmän, vaikka sitä on tullut opiskeltua jo aiemmissakin tutkinnoissa. Mutta hieman uutta näkökulmaa. Tarkoitus oli suorittaa vain ihonhoidon osuus, mutta hyväksilukujen takia jäi enää muutamasta opintopisteestä kiinni koko tutkinto, joten päätin suorittaa koko kosmetologin tutkinnon.

Ja niin minä aloin haalia tietoa. Lukea ja kuunnella ihotautilääkärien sekä kosmetiikkakemistien kirjoja, podcasteja ja artikkeleita. Tutkia kemiaa ja ihon biologiaa. Mihin ihminen ja iho on luotu. Ja sitten tuli koulu. Ja valitettavasti voin sanoa, että opetus oli heikkoa, usein puutteellista ja jopa virheellistä.

Ja sitten minä ihastuin

Ihastuin tekemiseen. Kasvohoitoihin, värjäyksiin, sokerointeihin jne. Minusta oli ihana tehdä hoitoja. Ja samalla tuntui ristiriitaiselta. Joudunko tekemään hoitoja sen seitsemällä aineella ja erilaisilla laitteilla vai luovunko näiden tekemisestä kokonaan? Koulun puolesta käsitin, että valinta on joko tai: ammattituotteet ja laitteet tai et tee mitään.

Ja niin minä hommasin ammattikosmetiikkasarjan ja tein hoitoja huonolla omallatunnolla. Yritin myydä tuotteita, joihin en uskonut. Yritin tehdä työtä vastoin omaa uskoa ja omaatuntoa.

Kunnes luonani kävi tuttu asiakas. Hän kertoi käyttämästään kosmetiikkasarjasta, Kolme Cosmetics. Ja se kuulosti mun jutulta. Viikonlopun luin sarjan sivuja ja blogia. Ilman testausta laitoin valmistajalle viestin, että tahdon alkaa jälleenmyyjäksi ja tämä on se sarja jolla tahdoin tehdä työtä. Vaikkei se “ammattikosmetiikkaa” ollutkaan. Hitot koulun ohjeista. Mun yritys, mun tapa.

Tuo tuotesarja ei pelkästään osoittautunut loistavaksi valinnaksi sarjana. Se muutti minut. Tai se palautti minut. Palautti uskon siihen, että tätä työtä voi tehdä näiden uskomusten kautta, jopa ihan tieteen valossa. Kauneutta voi hoitaa luonnollisesti, yksinkertaisesti, eettisesti ja puhtaasti. Kolme Cosmeticsin kautta ymmärsin, etten ollut ajatusteni kanssa yksin eikä uskomukseni ollutkaan tuulesta temmattuja, vaan perusteltuja.

Miksei ammattikosmettiikkaa?

Koulussa painotettiin kerta toisensa jälkeen milloin otan käyttööni ammattikosmetiikkasarjan. Kertaakaan ei painotettu, että ota käyttöön sarja, jossa raaka-aineet ovat ihonhoidolle oleellisia, niissä ei ole turhia ainesosia (kuten hajusteita, joilla ei ole ihonHOIDOLLE mitään merkitystä), ja jotka tukevat ihon omaa toimintaa. Tärkeintä oli ammattisarja – mikä tahansa – ja iso myynti.

Ja minusta tuntui tärkeimmältä olla ihonhoidon asiantuntija. Se joka osaisi vähän lukea INCI-listoja ja ymmärtää mitä kaikkea meille yritetään myydä kauneuden nimissä. Jopa ammattikosmetiikan puolella. Tai luonnonkosmetiikan nimissä. Tätä painotettiin koulussa yllättävän vähän. Mutta onneksi tietoa on muuallakin ja ihon biologia oli jo tuttua asiaa.

Minulla ei ole mitään ammattikosmetiikka vastaan. Mutta minusta ei ole väliä onko tuote ammattisarjaa vai suoraan marketista, jos siinä on hyvä ainesosaluettelo. Koska sisältöhän sen määrää, mikä on hyvä tuote – ei merkki tai brändi. Aivan kuten vaate ei ole laadukas, koska se on tietyn merkin alainen, vaan koska siinä on käytetty laadukkaita ja tarpeenomaisia materiaaleja. Ja kallein ei ole kummassakaan tae laadusta – valitettavasti.

Ja nyt…

Kolme Cosmeticsin kautta löysin mm. TwistBen – kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntijat, jotka “saarnaavat” kaikesta tästä mihin uskon. Ja heillä on myynnissä vain sellaisia tuotteita, joilla on aidosti vaikutusta ihoon ja jossa ei ole mitään ylimääräistä. Ja he kaikki, kuten minäkin, uskalletaan kertoa myös, ettet välttämättä tarvitse vesipesua enempää iholle.

Huomasin siis lopen, että voin tehdä tätäkin työtä sydämellä, tietoon pohjaten ja syihin pureutuen. Sillä ajatuksella, että haluan todella auttaa asiakasta iho-ongelmissa. Sillä ajatukselle, että ihonhoito on kokonaisvaltaista, eikä yksikään ongelma poistu pelkällä kasvohoidolla, vaikka joskus sekin on hyvä lisä tai startti. Huomasin, että voin ylpeänä olla erilainen kosmetologi.

P.s. Kosmetologikoulutksessa yksi tärkein oppi on myyminen. Opetetaan, että PUOLET liikevaihdosta pitää tulla tuotemyynnistä. Minä taas haluan, että KAIKKI minun liikevaihdosta tulee asiakkaan auttamisesta.