Mistä erottaa känsän ja syylän?

Jalkoihin tulee helposti känsiä tai syyliä, mutta joskus on vaikea itse erottaa kummasta on kyse. Hoito on erilainen, joten erottaminen on tärkeää.

Aika usein soitetaan sitkeistä syylistä, joihin ei apteekin tuotteet auta. Kyseessä onkin ollut känsästä, eikä siihen syylänhoitoaineet autakaan. Siispä, mikä näiden ero on ja miten niitä hoidetaan?

Syylä

Syylä on papilloomaviruksen aiheuttama hyvänlaatuinen ihokasvain. Syylät leviävät helposti omissa jaloissa ja toisten jaloista toisiin. Siksi on siis hyvä pitää omista jaloista huolta ja desinfioida jalkoja vaikka yleisissä uimahalleissa.

Syyliä on eniten lapsilla ja nuorilla ja syylät voivatkin levitä kouluissa helposti. Syylä on usein verekäs ja siinä näkyy mustia pisteitä. Jos syylän pinta rikotaan, vuotaa verta. Syylä voi kasvattaa suojakseen kovettuman ja yhdessä nämä aiheuttavat lisää kipua ja ongelmia jalkoihin. Kovettuman takia syyliä on joskus vaikea erottaa ennen kovettuman poistamista. Syylä aiheuttaa yleensä kipua kun sitä painetaan/puristetaan sivulta.

Syylän omahoito

Syylän pinta rikotaan hoidon aluksi vaikka hiekkapaperiviilalla (verta saa tulla). Sen jälkeen syylän päälle levitetään apteekista saatavaa ainetta. Hoitoa voi tehostaa peittämällä syylän laastarilla tai ihoteipillä. Sukat on syytä vaihtaa päivittäin (jottei syylävirus uusiudu näistä aina uudestaan) ja pestä vähintään 60 asteesssa, jotta virukset kuolee. Jalkoja on syytä (tässäkin) hoitaa aina henkilökohtaisilla välineillä.

Pompollilla syylät voidaan hoitaa koaguloinnilla tai Verrutop-menetelmällä. Koaguloinnissa riittää parin sekunnin käsittely, mutta toimenpide on hieman kivulias. Verrutop taas on kivuton, mutta vaatii useamman hoitokerran. Molemmat ovat todella tehokkaita hoitomenetelmiä.

Känsä

Känsän (l. liikasarveistuman) syntyyn on useita tekijöitä. Sisäisesti känsiä voi syntyä mm. luisten rakenteiden, jalan asentovirheiden, jäykkien nivelten tai iän tuoman ihon ohenemisen seurauksena. Ulkoisista tekijöistä merkittävin on ahdas tai sopimaton kenkä ja/tai sukka. Lisäksi ulkoisia tekijöitä on seisomatyö, urheilu, voimakkaat pesuaineet tai raspin käyttö.

Känsän hoito

Känsän hoitoon vaikuttaa se, mistä syystä känsä on tullut. Känsä on hyvä poistaa (jalkahoitajilla on tähän parhaat ja turvallisimmat välineet), mutta mikäli aiheuttajaa ei selvitetä / poisteta, kasvaa känsä aina takaisin. Siksi jalkahoitajan on tärkeintä tutkia jalat, mistä känsä on tullut. Känsän voi erottaa syylästä siitä, että känsä aiheuttaa yleensä kipua, kun sitä painetaan suoraan päältä.

Känsän voi poistaa pikakäynnilläkin. Samalla ympärille voidaan laittaa kevennys, joka hidastaa uudelleenkasvua.

Lähde: Stolt M., Flink A., Saarikoski R., Väyrynen P.; Jalkaterveys 2017, Duodecim