Mitä eroa on ammatti-, apteekki- ja markettikosmetiikalla?

Vastataanko heti alussa? Ero on myyntipaikka. That’s it.

En jätä silti blogia ihan näin lyhyeksi, vaikka lyhyesti asia juuri noin onkin. Mielikuva toki näillä on hyvin eri, mutta itse tuotteista se ei kerro mitään – hyvässä eikä pahassa. Missään ei ole kriteereitä, milloin tuote lasketaan ammatti- tai apteekkituotteeksi. Sama laki koskee kaikkea kosmetiikkaa. Ei ole mitään määritelmää, että apteekkikosmetiikan tulee olla vaikka “turvallisempaa” tai “luotettavampaa”. Mutta näin se meille myydään.

Markettituotteet

Markettituotteiksi lasketaan ne, mitä voit ostaa vaikka ruokakaupasta. Nämä mielletään halvimmaksi, huonolaatuisemmaksi tai tehottomammaksi kuin muut. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, vaan kyseessä on markkinoiden luoma mielikuva. Marketista löytyy toki edullista ja huonolaatuistakin kosmetiikkaa, mutta yhtä lailla sieltä löytyy hyvää ja laadukastakin tavaraa.

Ammattikosmetiikka

Erona markettikosmetiikkaan on tasan se, että tuotteita myydään vain alan liikkeisiin, esimerkiksi kosmetologeille. Tuotteet mielletään arvokkaammaksi, tehokkaimmiksi ja laadukkaiksi. Tämäkään ei suoraan pidä paikkaansa, vaan on markkinamielikuva. Toki löytyy valtavasti hyviä tuotteita, mutta löytyy paljon huonojakin.

Joissain tuotteissa käytetään halpojakin raaka-aineita, koska kate on parempi. Markkinamielikuvan takia voidaan pitää korkeampaa hintaa ja saada enemmän tuottoa. Tuotteissa on välillä mitä mielikuvituksellisempia raaka-aineita, joilla ei välttämättä ole ihonhoidollista merkitystä, mutta se myy. Tätä toki on myös marketti- ja apteekkikosmetiikassakin.

Itse olin äimistynyt kuunnellessani useamman ammattikosmetiikkasarjan tuotekoulutusta. Pääasiassa lueteltiin sarjan tuotteet, mitä niistä sopii mihinkin ihotyyppiin ja mitä sarjan tuotteista käytetään yhdessä.

Kuvailtiin niitä hienoja, erikoisia raaka-aineita. Kehuttiin hienoja pakkauksia ja ylellisiä tuoksuja. Mutta yhdessäkään ei kerrottu, miten tuotteet vaikuttavat ihon biologiaan, mitä kautta sen on mahdollista vaikuttaa tai imeytyä (ei selitetty tuotteen tai raaka-aineiden toimintatapaa). Ja tarkoitan siis ammattilaisena, että jos kerrotaan tuotteen vaikka kosteuttavan tai pehmittävän, se ei vielä kerro MITEN se sen tekee ja miksi. Eikä vastaukseksi riitä, että vaikka tunkeutuu syvemmälle ihoon tms.

Apteekkikosmetiikka

Apteekissa myytävä kosmetiikka mielletään puhtaaksi, turvalliseksi, luotettavaksi ja laadukkaaksi. Kosmetiikkaa säätelee tiukat lait, eikä apteekkikosmetiikkakaan saa vaikuttaa ihoon sen kummemmin kuin markettikosmetiikkakaan. Se ei saa mm. imeytyä liian syvälle ihoon, koska sen jälkeen se lasketaan lääkkeeksi. Tämä blogi ei keskity nyt niihin tuotteisiin.

Apteekista tosin löytyy ehkä helpommin kosmetiikkatuotteita eri iho-ongelmiin, kuten rosaceaan, couperosaan tai akneen. Tai voi olla helpompi löytää mm. hajustamattomia tuotteita. Kuitenkin apteekkituotteistakin löytyy mm. voiteita, joissa ei ole yhtään kosteuttavaa ainesosaa.

Raaka-aineet ovat tuote

Mikään muu kuin raaka-aineet eivät kerro tuotteesta yhtään mitään. Ei myyntipaikka, eikä kuka myy. Tuote on aina ne raaka-aineet, joista se on tehty. Eli ne ja vain ne kertovat ja määrittävät tuotteen hinnan, laadun, turvallisuuden ja toimivuuden.

Joka tapauksessa on hyvä tietää, että jokaisesta kategoriasta voi löytää loistavia tuotteita, jopa hyvin edullisesti.