Mitä on hyvä ergonomia?

Mitä oikeastaan on ergonomia? Tai hyvä ergonomia? Oletko koskaan miettinyt sitä tarkemmin?

Googlesta löytyy vastaus kysymykseen: Ergonomia on tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmisille. Sen avulla parannetaan ihmisen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä järjestelmien häiriötöntä ja tehokasta toimintaa.

Tällä tarkoitetaan kuitenkin sitä, että haetaan keholle se vähiten kuormittava passiivinen asento, jossa se voi vaikka työskennellä koko 8-tunnin työpäivän. Se asento, jossa se jaksaisi tehdä sitä työtä eläkkeeseen asti.

Se ei ole se asento, joka on kehollesi paras kokonaisterveyttä ajatellen. Ei se asento, jossa kehosi säilyy toimintakykyisenä työssä kuin työssä, arjessa ja vapaa-ajallakin. Esimerkiksi, jos teet päätetyötä, sinulle katsotaan mahdollisimman ergonominen istuma-ja työskentelyasento (korkeudet, etäisyydet ym.), jotta voit tehdä sitä päätetyötä mahdollisimman vähin ongelmin eläkkeeseen asti. Mutta jos haluat päätetyön lisäksi käydä kaupassa ja ottaa jotain ylähyllyltä – tähän se ergonomia ei sinua auta- pikemminkin päinvastoin. Sama pätee työssä kuin työssä.

Keho kaipaa liikettä

Keho on tehty liikkumaan. Nivelet, jänteet, lihakset, luut, ruoansulatus, aineenvaihdunta, hermosto, hormonitoiminta jne. vaativat liikettä. Huom! liikettä, ei treeniä. Esimerkiksi purentaelimistöllesi olisi tärkeää, että syöt ruokasi suun molemmilla puolilla ja annat sille näin liikettä. Keholle on välttämätöntä saada monipuolisesti ravinteita liikkeestä, mutta se pärjää vaikka ilman treeniä koko ikänsä. (Treeni on ok, mutta haluan tässä painottaa, etten tarkoita liikkeellä treenaamista. Treenaavatkin ihmiset kaipaavat liikettä, koska ovat pääasiassa passiivisia. Laske vaikka: jos teet joka päivä 60 minuutin treenin, se on vasta n. 4% koko päivästä. Enemmän vaikuttaa, mitä teet sen 96%).

Aivan kuten monipuolisesta ruokavaliosta saamme erilaisia vitamiineja, hivenaineita ym. tarvitsemme myös liikkeestä erilaisia “ravinteita”. Keho kaipaa eri kulmia, kuormia, asentoja ja ärsykkeitä. Se kaipaa sitä vahvistuakseen monipuolisesti ja pysyäkseen toimintakykyisenä – työn ulkopuolellakin.

Liikettä pelätään

Ergonomiasta on puhuttu pitkään ja paljon ja se on hyvä. Mutta tuntuu, että nykyään pelätään kotonakin olla tietokoneella, jos ei saada pöytää nostettua tai tuoli ole ergonomisesti muotoiltu. Keittiöissä ja kodinhoitohuoneissa integroidaan kalusteet sille korkeudelle, että pärjätään mahdollisimman vähällä liikkeellä. Että se olisi “ergonomista”.

Pelkäämme selkäkipuja, jos töissä tulee rönötettyä tuolilla tai nostamme jotain “väärin”. Kuvitellaan, että se yksi ergonominen asento on paras ja muissa asennoissa aiheutamme itsellemme vaivoja. Asia on ennemmin päinvastoin.

Samalle hoksaamme sen, että jos treenaamme – kehitymme siinä. Jos tehdääb hauiskääntöjä, hauis vahvistuu ja kehittyy. Se kehittyy, koska siihen kohdistuu uusia kuormia ja liikkeitä. Sen on pakko kehittyä, että se selviää sellaisesta liikkeestä seuraavalla kerralla paremmin.

MUTTA, me emme hoksaa, että keho kehittyy koko ajan. 24/7. Kaiken ajan, kun istutaan vaikka sohvalla, keho kehittyy paremmaksi sohvalla istujaksi. Kaiken aikaa, mitä istutaan ergonomisesti päätteellä, keho kehittyy olemaan tässä hyvä. Se voi “kehittyä” myös siihen suuntaan, että se surkastuu, koska sen ei tarvitse työskennellä pysyäkseen asennossa. Koska ergonominen työtuoli pitää kehon “ihanteellisessa” asennossa, kehon ei tarvitse vahvistua siihen itse (tuoli tekee lihastyön kehon puolesta). Se “vahvistuu” siis siihen, että se voi istua siinä tuolissa vaikka lopun ikänsä. Lue aiempi blogikirjoitus miten istuminen ei tapa!

Millainen sitten on hyvä ergonomia?

Paras vastaus kysymykseen, mikä on ergonomisin asento on: aina se seuraava. Eli ei ole olemassa täydellistä ergonomista asentoa tai toimintatapaa. Monipuolisuus on ergonomisinta. Se, että vaihtelee istuma-asentoa ja vaikka istuma-alustaakin päivän aikana, on ergonomista. Seisominen ei suoraan ole ergonomista, vaan vaihtelu on siinäkin avainasemassa. Se, että lapioit soraa välissä toisella, ja välissä toisella kädellä. Se, että sijoitat tavaroita eri korkeuksille, luo lisää monipuolisuutta.

Näin keho saa paitsi vaatimaansa monipuolista liikettä, se pysyy myös toimintakykyisempänä pidempään ja mitä erilaisimmissa tehtävissä. Se pysyy terveenä läpi elämän!