“Emme lopeta leikkimistä, koska vanhenemme. Vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen“. Samaa voi soveltaa myös liikkumiseen: ”emme lopeta liikkumista, koska vanhenemme. Vanhenemme, koska lopetamme liikkumisen”.
Meidän pitää liikkua. Liikkua vielä vanhanakin. Liikkua läpi elämän. Mutta oletko ajatellut, että liikkuminen on kehon osien summa. Kehonosien, solujen, joita meissä on n. 37 biljoonaa (37 ja kaksitoista nollaa perään). Ne solut, jotka saavat liikettä pysyvät liikkuvina. Ne solut, jotka saavat monipuolista liikettä, pysyvät monipuolisesti liikkuvina. Ne solut, jotka eivät saa liikettä tai saavat liikaa yksipuolista liikettä ”vanhenevat” ja lakkaavat liikkumasta tai heikkenevät.
Ja näistä seuraa kremppoja ja tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Näistä seuraa olkapääongelmia, selkäkipuja, nivelvaivoja, verenkiertohäiriötä, virheasentoja, ruoansulatusvaivoja, tasapaino-ongelmia, iho-ongelmia jne. Keho kaipaa paljon muutakin kuin juoksulenkkejä ja hauiskääntöjä.
Keho adaptoituu, eli tottuu ja mukautuu kaikkeen mitä teemme. Se mukautuu 24/7, ei vain silloin kun ollaan salilla tai juoksulenkillä. Keho pyrkii kaiken aikaa vahvistumaan siihen, miten sitä käytetään – ajattelipa tätä tai ei. Kun maataan sohvalla, puetaan takkia, ajetaan autoa, selataan kännykkää, purraan ruokaa, nukutaan, syödään, käydään vessassa jne. Keho mukautuu kaikkeen. Keho on viisas.
Keho adaptoituu myös ulkoisiin ärsykkeisiin, missä ja minkä kanssa me kehoa käytämme. Se mukautuu vaatteisiin (kuten kenkiin) mitä käytämme, alustoihin joilla liikumme (vertaa kävely asfaltilla vs. metsäpolulla, tasamaa – mäkinen maasto…) tai alustoihin, joilla nukumme. Esimerkiksi iho vahvistuu / heikkenee riippuen, miten sitä käytämme. Selkeä esimerkki on jalkapohjan iho, mikä vahvistuu pikku hiljaa, kun kävellään avojaloin rouheassa maastossa.
”Emme lopeta liikkumista, koska vanhenemme. Vanhenemme, koska lopetamme liikkumisen”. Tämä pätee koko siis kehoon, kaikkiin niihin 37 biljoonaan soluun. Usein ongelmat eivät johdu iästä, vaivat eivät automaattisesti tule iän myötä. Ongelmat syntyvät siitä, että olemme ikämme jättäneet osan liikkeestä tekemättä tai olemme liikuttaneet kroppaa yksipuoleisesti.
Kehon monipuolinen liikuttaminen on silti äärettömän yksinkertaista. Usein saa paljon aikaan jo hoksaamalla tehdä asioita toisin, aikaa se ei välttämättä vie sekuntiakaan enempää. Kokeile vaikka jo tänään:
* istua eri asennoissa
* istua toinen jalka toisen päällä kuin tavallisesti
* laittaa kädet puuskaan toisin päin kuin yleensä
* pureskella ruoka suun molemmilla puolilla
* selata kännykkää toisella peukalolla
* pyyhkiä takapuoli eri kädellä kuin yleensä
Jos jokin liike tuntuu hankalalta, hitaalta tai ettei liikkuvuutta vaan ole, se ei tarkoita, että on kankea. Se tarkoittaa vaan, ettei kyseinen liikerata ole harjaantunut, ei ole vahvistunut. Mutta jo näin yksinkertaisilla muutoksilla saa keholle ja soluille valtavasti uutta ja hyvää liikettä.