Terveellinen ruokavalio vaikuttaa ihon kuntoon. Yksikään kosmetiikkatuote tai kasvohoito ei auta, jos perustukset eivät ole kunnossa – jos iho ei saa riittävästi ravinteita.
Mitä iho sitten tarvitsee? Mitä kannattaa syödä?
A-vitamiini ja beetakaroteeni
A-vitamiini stimuloi kollageenin muodostumista ja auttaa ihon uudistumista. Nämä molemmat heikkenevät iän myötä, joten A-vitamiini toimii anti-agingin tapaan.
A-vitamiinia on parhaiten eläinkunnan tuotteissa, mutta sitä saadaan myös beetakaroteenista. Beetakaroteenia on eniten porkkanoissa. Muuten sitä löytyy hyvin kananmunista, juustosta, maksasta, lehtikaalista, tyrnistä tai kurpitsasta.
Aknessa A-vitamiinia on ihossa normaalia vähemmän, joten akneihoinen hyötyy A-vitamiinin syönnistä.
Huom! A-vitamiini on rasvaliukoinen, joten se varastoituu elimistöön. Liika on siis liikaa, eikä tuotteita kannata syödä liikaa.
C-vitamiini
C-vitamiini on ehdottoman tärkeä vitamiini kollageenin muodostumisessa. Ruoasta saatava C-vitamiini kulkeutuu veren mukana ihon verinahkaan. C-vitamiini lisää kuivan ja ryppyisen ihon riskiä jopa 10%.
Vaikka vitamiini on vesiliukoinen, verellä on rajansa, kuinka paljon se voi ottaa C-vitamiinia vastaan, joten vitamiinilisä hyödyttää vain heitä, joilla on tutkitusti alhainen C-vitamiinitaso. Tupakointi heikentää veren kykyä sitoa C-vitamiinia.
C-vitamiinia saa mm. mustaherukoista, mansikoista, appelsiinista, punaisista paprikoista ja parsakaalista.
B3-vitamiini l. niasiini
B3-vitamiini vahvistaa ihon ulointa kerrosta, orvaskettä ja tekee hyvää ihon kosteutukselle. Puute aiheuttaakin mm. kuivaa, kovaa ja karkeaa ihoa. Myös ruusufinnistä tai aknesta kärsivän iho hyötyy niasiinista.
Liika on liikaa tässäkin ja yliannostus voi aiheuttaa polttavaa, kuumottavaa tunnetta iholla.
B3-vitamiinia saa maapähkinöistä, paistetusta kanasta, lohesta, täysjyväleivästä tai vehnäleseistä.
B12-vitamiini
B12-vitamiini voi ennaltaehkäistä suunhaavaumia sekä kalpeaa ja kelmeää ihoa. Puutetta on eniten ikääntyvillä tai akneihoisilla, joiden ihoa hoidetaan A-vitamiinihapoilla – se nimittäin saattaa johtaa B12-vitamiinin puutteeseen.
B12-vitamiinia saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, kuten maidosta, piimästä, jogurtista, naudanlihasta, kananmunista, lohesta ja juustosta.
B9-vitamiini l. folaatti
Folaatti tunnetaan parhaiten foolihappona, mutta foolihappo valmistetaan synteettisesti ja folaattia on ruoassa valmiina. Tätä vitamiinia tarvitaan uusien solujen ja punaisten verihiukkasten tuotantoon.
Folaatin puute näkyy kellertävänä ja kalpeana ihona. Yleisintä puute on kesällä, koska se hajoaa auringonvalossa.
B9-vitamiinia l. folaattia saa mm. maksasta, pinaatista, lehtikaalesta, porkkanasta, keitetyistä punaisista linsseistä tai piimästä. Paras tapa saada folaattia onkin syödä raakoja vihanneksia tai pitää keittoaika lyhyenä. Höyrytys on loistava vaihtoehto kasvisten kypsentämiseen.
D-vitamiini
D-vitamiinia muodostaa auringossa. D-vitamiini vaikuttaa mm. luunmuodostuksessa, aivoissa, sydämessä, lihaksissa, immuunijärjestelmässä ja ihossa.
Ihossa D-vitamiini auttaa ylintä kerrosta, orvaskettä, uusiutumaan, parantaa haavoja ja auttaa immuunijärjestelmää toimimaan paremmin. Se näyttäisi myös pysäyttävän talin tuotantoa sekä akneihon tulehdusta.
D-vitamiinia saa auringon lisäksi kuhasta, säilötystä sillistä, munankeltuaisista, maidosta johon on lisätty D-vitamiinia ja suppilovahveroista.
E-vitamiini
E-vitamiini on rasvaliukoinen, tärkeä vitamiini. Sitä on käytetty pitkään lääketieteellisessä ja kosmeettisessa ihonhoidossa.
Sitä on luontaisesti ihossa, mutta UV-säteily tekee sen tehottomaksi ja sen elvytykseen tarvitaan C-vitamiinia tai jotain toista antioksidanttia.
C-vitamiinin tavoin E-vitaminiilla on todettu olevan valolta suojaavia ominaisuuksia, eli se ehkäisee UV-vaurioilta. E-vitamiinilla hoidetaan mm. ihottumia, aknea ja keltaisia kynsiä.
E-vitamiinia saa mm. auringonkukansiemenistä, manteleista, rapsiöljystä, kananmunista ja avokadoista.
- Lähde: Gillbro Johanna; ymmärrä ihoasia – myyttejä, faktoja ja hyviä neuvoja 2019