Ulkoilu on must!

Meidän on ulkoiltava. Ei siis välttämättä urheiltava ulkona, vaan saatava ulkoilmaa. Se on välttämätöntä monestakin syystä: mm. raitis, happirikas ilma sekä luonnonvalo ja aurinko – tässä tekstissä keskityn auringon vaikutuksiin. Ja onko parempaa aikaa taas ulkoilla, kuin ihana kevät.

Aurinko ja serotoniini-hormoni

Auringonvalo (ja liikunta) nostaa serotoniinitasoa. Serotoniinin toiminta keskushermostossa vaikuttaa muun muassa mielialaan, vireystilaan, aggressiivisuuteen ja ruokahaluun. Muualla elimistössä serotoniini osallistuu verenpaineen säätelyyn ja ruoansulatuskanavan toimintaan.

Serotoniinin puute taas vaikuttaa mielialaan. Koemme sen alakulona, apatiana, masennuksena sekä kroonisena väsymyksenä. Ja koska se vaikuttaa myös aggressiivisuuteen, sen puute voi aiheuttaa impulsiivista ja väkivaltaista käytöstä.

Serotoniini säätelee myös ruoka- ja seksihaluja. Sen puute voi aiheuttaa ruokahalun tai makeanhimon lisääntymistä ja vähentää puolestaan seksuaalista halukkuutta tai kykyä seksuaaliseen nautintoon. Tästä johtuen keväisin (kun valoa on paljon) useimmilla eläimilläkin on paritteluaika.

Serotoniini toimii myös melatoniinin (pimeähormonin) esiasteena, eli serotoniinin puute vaikuttaa myös nukkumiseen, koska elimistö ei tuota melatoniinia siten tarpeeksi. Melatoniinia tarvitaan lisäksi mm. korjaamaan auringon aiheuttamia vaurioita iholla ja stimuloimaan immuunijärjestelmää.

Tarvitsemme siis auringonvaloa voidaksemme hyvin, ollaksemme onnellisia ja terveitä – monella osa-alueella.

Aurinko ja D-vitamiini

Kaikki tietävät, että tarvitsemme auringonvaloa D-vitamiiniin tuottamiseen. Mutta tiesitkö, että aurinkovoiteet eivät estä D-vitamiinin muodostumista, joten sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Tai tiesitkö, että kädet ja jalat muodostavat parhaiten D-vitamiinia ja kasvot taas huonoiten. Eli tästäkin syystä on terveellistä kävellä paljain jaloin 🙂

D-vitamiinia tarvitaan, koska se vaikuttaa yleisterveyteen. Se on antidepressiivinen, vähentää unihäiriöitä, vahvistaa immuniteettia, ehkäisee osteoporoosia, sydän- ja verisuonisairauksia sekä aivoinfarkteja. Siitä on apua myös MS-tautiin, maksa-aineenvaihduntaan, keuhkosairauksiin sekä kipuun. Lisäksi siitä on suuri apu ihosyövän ehkäisyssä, se lievittää hiustenlähtöä ja ihoinfektioita ja helpottaa mm. psoriasista ja atopiaa.

D-vitamiinin muodostuksen voi käynnistää vain UVB-säteet, UVA-säteet eivät kykene siihen. Solariumista saadaan UVA-säteitä, joten se ei auta D-vitamiinin tuotantoon.

Ensi viikolla kirjoitellenkin tähän aiheeseen viitaten paljon henkilökohtaisemman tekstin. Pysy kuulolla!

Ja käy ulkona!

Lähteet: