Välttämättömät liikevitamiinit – saatko tarpeeksi?

Millainen mielikuva sinulle tulee henkilöstä, kuka kertoo syövänsä terveellisesti? Minulle tulee mielikuva lautasmallista, paljosta kasviksista ja ylipäänsä monipuolisesta ruokavaliosta. Entä jos henkilö sitten kertoisi syövänsä muuten pelkkää roskaruokaa, mutta syö salaatin pari – kolme kertaa viikossa. Söisikö hän edelleen terveellisesti?

Me tiedetään, että terveellinen ruokavalio ja syöminen vaatii toistuvia valintoja ja tekoja, päivittäin ja useita kertoja päivässäkin. Kroppa tarvitsee monipuolisesti mm.  erilaisia vitamiineja, hivenaineita, proteiinia, hiilihydraattia ja rasvoja. Miksi? Koska erilaiset puutokset aiheuttavat erilaisia vaivoja, sairauksia ja ongelmia.

Entäpä sitten. Millainen mielikuva sinulle tulee henkilöstä, joka kertoo liikkuvansa terveellisesti? Onko se sellainen, joka harrastaa jotain lajia tai käy omaehtoisilla lenkeillä päivittäin tai useasti viikossa.

Kuitenkin me olemme nykyään todella passiivisia liikunnan suhteen. Aktiiviliikkujaakin voi tänä päivänä verrata ennemmin siihen roskaruoan syöjään, joka syö salaattia aika ajoin. Kuulostaako hullulta. Jos henkilö harrastaa liikuntaa vaikka 1 tunnin joka päivä, se on vasta reilu 4 % koko viikon tunneista (7h / 168h = 4,1666%). Se on tosiaan vasta murto-osa ajasta ja kehomme tarvitsee liikettä – monipuolista ja ravitsevaa liikettä jatkuvasti.

Keho kehittyy koko ajan

Et ehkä ole ajatellut, mutta me kaikki treenaamme eli kehitämme kehoamme koko ajan, 24/7. Kun nyt luet tätä, osa sinusta saa liikettä (esim. lukeminen, selaaminen, pään asento, kropan asento…). Toiset osat ovat kuitenkin passiivisia. Kroppasi saa siis tiettyjä liikevitamiineja tällöin enemmän ja toisia vähemmän.

Treenaat siis tiettyjä kehonosia ja tiettyjä asentoja koko ajan, vaikket olisi tietoinen siitä. Kroppasi kehittyy koko ajan siihen, miten sitä eniten käytät. Se kehittyy koko ajan paremmaksi ja paremmaksi siinä, mitä eniten teet.

Kokeile vaikka liikuttaa olkapäätä – yksi liikkuvin nivelemme. Nouseeko se keveästi ylös (ilman, että muu kroppa liikkuu yhtään) tai saatko sormet kiinni selän takaa (minä en muuten saa – vielä). Tai voitko harittaa varpaita, ja voitko tehdä sen niin, ettei varpaat nouse? Tai pääsetkö kyykkyyn, kuinka syvään ja nouseeko kantapäät ilmaan? Tai laita kädet puuskaan rintakehälle, mutta toisin päin kuin yleensä. Tai nosta se eri jalka toisen päälle, kun istut.

Jos jokin liike ei onnistu, tai on vaikeaa, ei se johdu siitä, että olet kankea, jäykkä tai aina ollut sellainen. Sitä osaa / liikettä ei ole harjoitettu, joten kehossa ei ole kapasiteettia tehdä toimintoa. Se on ”treenin” puutetta. Kuitenkin jos sen on oppinut, siitä voi myös oppia pois. Eikä se vie yhtään enempää aikaa, kuin mitä olet siihen kiinnittänyt tähän mennessä huomiota. Se vaatii vain hoksausta ja ajattelua – ja sitä varten minäkin olen täällä, kertomassa tästä (lue mitä kirjoitin tästä aiemmin: https://pompolli.com/liikutko-terveellisesti/)

Liikkumattomuus aiheuttaa ongelmia

Meille tulee kipua ja ongelmia tuki- ja liikuntaelimistöön niihin kohtiin, mitkä saavat vähiten liikettä. Se on kropan tapa kertoa, että se tarvitsee erilaisia liikevitamiineja. Liikkumattomuus aiheuttaa ongelmia siihen kehonosaan, mikä on liikkumattomin tai mikä saa vain yksipuolista liikettä.

Liikevitamiinit eivät tarkoita kuminauhajumppaa (välttämättä), vaan se tarkoittaa kaikkea mitä kehossa tapahtuu. Millaisissa asennoissa istut, seisot, kävelet tai jonotat. Tai millaisilla alustoilla kuljet, millaisia kenkiä käytät, miten kannat tavaroita tai miten pureskelet ruokasi. Ne kaikki tuovat myös erilaista liikettä kehoon. Erilaisia liikevitamiineja. Ja ne ovat VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ!

”Me emme lakkaa liikkumasta, koska vanhenemme – me vanhenemme, koska lakkaamme liikkumasta. ”