Mikä on paras jalkavoide?

Lyhyesti voisi sanoa, että se mitä tulee käytettyä. Paraskaan voide ei auta, jos se jää kaapin perukoille. Mutta on toki eroja, mitä voiteen olisi hyvä sisältää.

Hyvän voiteen sisältö

Jalkapohjille olisi hyvä olla rasvapitoinen perusvoide. Rasvapitoisuus voi vaihdella 30-80 % välillä, kuivemmalle / halkeilevalle iholle korkeampi rasvapitoisuus. Voidetta käytetään vain niukasti, jotta se imeytyisi hyvin. Rasvaa ei siis tarvitse levittää paksuja kerroksia.

Voiteen olisi hyvä sisältää kosteuttavia, vettä sitovia aineita, kuten glyseriiniä tai ureaa. Älä säikähdä urea sanasta: virtsakin sisältää ureaa, mutta voiteisiin käytettävä urea valmistetaan synteettisesti. Ei siis tarvitse pelätä voiteen sisältävän virtsaa. Urea on yksi ehdottomasti paras kuivien jalkojen kosteuttaja, sitä siis kannattaa etsiä jalkavoiteesta.

  • INCI-listalla voi lukea glyseriinistä: glyserol tai glyserin
  • INCI-listalla voi urea olla mainittuna: urea tai carbamide

Mistä saa hyvää jalkavoidetta?

Hyvää voidetta saa tietysti usein hoitoloista, mutta hyviä tuotteita löytyy myös apteekin hyllyiltä. Mitä kuivempi iho, sitä rasvaisempi voide. Muista tarkistaa kuitenkin sisältö yllä olevan ohjeen mukaan.

Pedibaehrin jalkavoide sisältää glyseriiniä ja shea- eli karitevoita. Se pehmentää tehokkaasti kovettumat ja on erinomainen kuiville, halkeileville kantapäille.

Lisätehoa esim. halkeileviin kantapäihin saa silikonisista kantakupeista tai silikonisukista, joita saa myös jalkahoitoloista ja apteekeista. Tällöin jalat rasvataan ja päälle laitetaan silikoni suoja. Näin hautova vaikutus tehostaa rasvan imeytymistä ja ihon pehmenemistä. Saman asian ajaa myös kelmu, jonka voi kietaista rasvattujen jalkojen päälle ja antaa voiteen hauduttaa iho pehmeäksi.

Onko jalkoja sitten pakko rasvata?

Jalkojen rasvaus auttaa pitämään ihon hyvässä kunnossa, ennaltaehkäisee halkeamia ja kuivuutta. Kuivaan ja joustamattomaan ihoon tulee helposti ihomuutoksia (halkeamia, kovettumia…) ja jalkojen infektioriski kasvaa. Jalkojen rasvaaminen auttaa siis jalkoja pysymään vastustuskykyisinä. Rasvaa kannattaa levittää myös kynsiin, koska se auttaa niitäkin voimaan paremmin. Varpaanväleihin rasvaa ei saa laittaa!

Rasvaamisen paras ajankohta on heti pesun tai suihkun jälkeen, jolloin iho on vielä vedestä hieman kostea. Voide kannattaa hieroa ihoon, jolloin se imeytyy paremmin. Samalla varpaita voi suoristaa ja jumpata ja hieroa jaloista väsymystä pois.

Jos rasva ei auta

Jos jalkojen päivittäisestä rasvaamisesta huolimatta jalkoihin tulee kovettumia tai halkeamia (ehkä kivuliaitakin), kannattaa piipahtaa jalkahoitajan luona. Siellä jalat voidaan hoitaa, kovettumat / halkeamat poistaa ja jalkojen kunto tarkistaa. Saat aina jalkahoidosta mukaan tarkemmat kotihoito-ohjeet, jotka toimivat juuri sinun jaloillesi.